Archief

Arbeidsmigranten slapen op pallets; burgemeester sluit pand

In Westland is vorige week een ernstige vorm van arbeidsuitbuiting ontdekt. In een pand dat daar helemaal niet geschikt voor is, sliepen zo'n tien arbeidsmigranten op matrassen op pallets. Burgemeester Bouke Arends spreekt van 'mensonterende omstandigheden'.

In dit soort zaken is de burgemeester bevoegd het pand te sluiten en dat is ook gebeurd. Waar in Westland deze zaak speelde, is niet gemeld. De arbeidsmigranten waren niet in de tuinbouw aan de slag, maar werkten voor een bouwbedrijf.

Westland speelt vooral een bestuursrechtelijke rol bij de aanpak van arbeidsuitbuiting, zoals de sluiting van panden. De Belastingdienst en de Inspectie SZW zijn belast met opsporing. Volgens Arends kampen die laatste twee diensten met een capaciteitsprobleem en schieten ze te kort in de aanlevering van informatie. "Als zij niet bereid zijn gegevens uit te wisselen, dan wordt het voor ons heel lastig", zegt de burgemeester.

Kritiek op minister

De Poolse ambassadeur uitte onlangs zware kritiek op Nederland en is boos over hoe Poolse werknemers in Westland behandeld worden. Minister Koolmees van Sociale Zaken noemt die boosheid terecht, zei hij bij BNR Nieuwsradio. "Dan is het frustrerend, dat de minister wel een oordeel heeft over Westland, maar blijkbaar niet in staat is zijn inspectie goed aan te sturen."

Categorieen:
Westland Economie