Archief
In Maassluis kijken ze er nu niet meer vreemd van op - Archieffoto WOS Media

In Maassluis kijken ze er nu niet meer vreemd van op - Archieffoto WOS Media

Arends wil flexibeler cameratoezicht onderzoeken

Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de inzet van mobiele camera's bij het veiligheidstoezicht, zo heeft hij de gemeenteraad schriftelijk laten weten.

Sinds 2009 is er in de gemeente Westland vast cameratoezicht. Er zijn zeven camera's in het centrum van Naaldwijk en twee camera's in het centrum van Wateringen. "In de afgelopen jaren hebben er diverse ontwikkelingen op het gebied van cameratoezicht plaatsgevonden", schrijft Arends. "Daarom heb ik besloten het cameratoezicht te gaan evalueren en hiervoor een gemeentelijk beleidskader op te stellen. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de inzet van de huidige camera's en welke mogelijkheden er zijn voor de inzet van flexibele camera's."

Tot slot stelt de burgemeester: "Ik heb besloten vooralsnog het huidige cameratoezicht voort te zetten. De camera's blijven hierdoor actief."

Overigens heeft de gemeente Westland toch wel enige ervaring met tijdelijk cameratoezicht. Dat gebeurde eind december in 2015 en 2017 in de omgeving van de Nachtegaalstraat in Honselersdijk. Aanleiding vormde de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling 2014/2015.



Maassluis

In buurgemeente Maassluis wordt sinds oktober 2015 al vrij structureel een mobiele camera voor toezicht ingezet. Sinds begin dit jaar beschikt Maassluis over een tweede mobiele camera. Dergelijke camera's registreren niet alleen eventuele overlast, maar hebben ook een preventieve werking.

De tweede camera is aangeschaft op aandringen van de gemeenteraad. De burgemeester en de politie bepalen waar en wanneer de camera wordt ingezet.