Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Autotoeter van nazipoliticus in Hoek van Holland

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 24 mei 2018 14:51


Een bijzonder item in de collectie van het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland: een claxon van de auto van Arthur Seyss-Inquart. Vijf jaar lang was hij op het Haagse Binnenhof het gezicht van de Duitse bezetter in Nederland.

Op 29 mei 1940 arriveerde in Den Haag de man die Nederland tijdens de Duitse bezetting moet besturen: Arthur Seyss-Inquart. Op landgoed Clingendael had hij zijn bunker, waar ook zijn auto stond. Een Westlandse verzetsheld, meneer Van Veen, heeft tijdens de oorlog spullen weten te ontvreemden uit de bunker, waaronder de claxon.

Het museum is ook in het bezit van het persoonsbewijs en de Ausweis van de Westlander. Overigens zijn die documenten hartstikke vals, want hij gebruikte toen een valse naam: Adrianus Martinus de Lange.

De schenker van de hoorn, documenten maar ook een Duitse rugtas (Affe) kreeg deze persoonlijk van verzetsman De Lange. Vanaf zondag zijn de items in het museum aan het Noorderhoofd (bij de pier) te zien. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS