Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Begrip voor Oostblokkers via fototentoonstelling

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 4 oktober 2019 15:55


Wie de komende drie weken door winkelcentrum De Tuinen wandelt, vindt unieke portretten van dames uit Oostbloklanden. De fototentoonstelling 'Wie is de Pool' moet een brug slaan tussen Westlanders en de mensen uit Centraal- en Oost-Europa die hier werken.

"Ik merk dat er veel onbegrip is voor deze groep", aldus Petra Prinsova uit Tsjechië, zelf al ruim 22 jaar in Nederland en werkzaam voor Vitis Welzijn. "Ze worden ook al gauw allemaal over één kam; geschoren als 'de Polen'. Er is veel ergernis en vooral weinig kennis. De Westlanders weten dat ze hier wonen en werken, maar verder zijn de arbeidsmigranten een grote onbekende. Ik wil hier iets aan veranderen en zo is de tentoonstelling ontstaan."

Vrouwen
Prinsova heeft ongeveer dertig vrouwen uit verschillende landen uit Centraal en Oost- Europa gefotografeerd die in Westland wonen en/of werken. Middels de tentoonstelling vertellen zij hun verhaal. Waarom vrouwen en geen mannen? Prinsova: "Vrouwen zijn de verbindende factoren in gezinnen, mannen werken meestal vooral. Vrouwen doen alles."

Minderwaardig
Een van hen is Natalia Sleptsova, zelfstandig onderneemster op de bloemenveiling. Ze twijfelde geen moment toen Prinsova haar voor de tentoonstelling vroeg. "Het idee vond ik meteen interessant. Zelf heb ik me hier direct thuis gevoeld, maar ik hoor van mijn werknemers regelmatig verhalen dat ze zich minderwaardig voelen, alsof er op hen neergekeken wordt. Het zou mooi zijn als deze tentoonstelling er aan kan bijdragen dat ze zich meer begrepen voelen."

Geslaagd
De tentoonstelling 'Wie is de Pool', geïnitieerd door Vitis Welzijn, blijft vanaf deze vrijdagavond in totaal drie weken hangen. "Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de foto’s gaan zien en dat het de kennis over deze groep Westlanders echt vergroot", aldus Prinsova. Echter, zijn er nu al mooie dingen uit dit project gekomen. "De verschillende vrouwen hebben contact met elkaar en willen samen iets gaan opzetten. Kortom, voor mij is de tentoonstelling nu al geslaagd."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS