Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Ben & Sem hebben een oplossing voor de Korenmolen

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: vrijdag 21 april 2017 09:36Sinds twee maanden staan de wieken van de 's-Gravenzandse Korenmolen op de rem. De reden is dat de bouten van de wieken los kunnen laten. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is, net als bij 48 andere molens in Nederland met dezelfde constructie, niet met zekerheid te zeggen of de wieken goed blijven zitten.

De 48 stilgezette molens hebben een constructie waarbij de roeden van de wieken met bouten aan het middenstuk vastzitten. Bij twee molens hiervan zijn onlangs die bouten losgeraakt.

"Twee maanden geleden kregen we een brief van de Rijksdienst, waarin stond dat er iets mis was met dit type wieken", aldus Folkert Post, secretaris van Stichting de 's-Gravenzandse Korenmolen. "Ons werd toen verzocht om voorlopig de molen niet te laten draaien".

Oplossing
Vooralsnog zijn er twee mogelijkheden in beeld om het probleem met de deelbare roeden op te lossen. Het gaat dan om ofwel het vervangen door roeden uit één stuk volgens oud model, ofwel het uitvoeren van reparaties. Over het kostenplaatje en wie wat moet betalen, doet de Rijksdienst nog onderzoek.

Voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei komt de Rijksdienst met een advies aan de gedupeerde eigenaren. Post verwacht dat de Korenmolen in ieder geval niet zal draaien op de Molendagen.

Eerder voorval
De Korenmolen in 's-Gravenzande kwam op 6 februari 2014 landelijk in het nieuws, toen de wieken die avond naar beneden vielen. De Stichting 's-Gravenzandse Molen heeft voor de restauratie nog steeds een lening van 75.000 euro lopen bij de gemeente Westland. Vorige maand werd bekend, dat deze nagenoeg zeker zal worden omgezet in een schenking.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS