Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Besmetting verspreidt zich: vijf nieuwe gevallen tomatenvirus

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: maandag 28 oktober 2019 13:46

Foto: NVWA


Er zijn vijf nieuwe meldingen van bedrijven waar het tomatenvirus ToBRFV is opgedoken. Daarnaast onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog twee kassen die mogelijk met het virus besmet zijn. Het virus is voor mens- en dier niet schadelijk.

"Maar voor de telers is het een drama" zegt Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland. "Besmette tomaten kunnen niet meer verkocht worden aan supermarkten. Tomaten zonder kenmerken van dit virus kunnen wel gewoon worden verkocht." 

Waar de bedrijven zich bevinden, wil de NVWA niet bekend maken. Zelfs Van der Tak weet dit niet. Begin oktober werd een eerste geval van het tomatenvirus in de gemeente Westland gevonden. "'Als het nu ook bedrijven buiten het Westland zijn, wordt het een landelijk probleem."

Schoonmaken
Volgens de voorzitter is het nieuws dat het tomatenvirus in Westland is opgedoken bij de telers ingeslagen als een bom. "We hebben vorige week een informatiebijeenkomst georganiseerd. Daar kwam honderdvijftig man op af, een opkomst van negentig procent. Dat is gigantisch." Telers lijken bang te zijn voor besmetting. "Tijdens de bijeenkomst lieten zij zich informeren over hoe zij zich dit kunnen voorkomen."
Daarover kan de voorzitter kort en duidelijk zijn. "Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken. Zelfs het kleinste slangetje. Kleding, schoenen en laarzen. Desinfecteren is ook heel belangrijk."

Afzet in gevaar
Vanaf maandag worden bedrijven die het tomatenvirus niet melden beboet. "We krijgen steeds meer meldingen binnen van bedrijven die verdachte situaties tegenkomen", aldus NVWA-woordvoerder Michel van der Maas. "Maar die moeten eerst goed onderzocht worden."

Wat het virus voor de gehele tomatenbranche betekent, is nog onduidelijk. Als er steeds meer bedrijven getroffen worden door het virus, zal de afzet mogelijk wel in gevaar komen, bevestigt Van der Tak.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS