Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Bibliotheken Schipluiden en Maasland moeten sluiten bij bezuiniging'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 12 november 2019 20:45

Foto: WOS


Bibliotheek De Plataan dreigt de vestigingen in Schipluiden en Maasland te moeten sluiten als de gemeente Midden-Delfland de bezuinigingsplannen voor 2021 doorzet. Dat liet directeur-bestuurder Wouter van Heiningen dinsdagavond weten aan het begin van de begrotingsbehandeling.

De gemeente moet fors bezuinigen vanwege een grote kostenstijging door de toename van zorgtaken, landelijke loonafspraken, de Omgevingswet en achterblijvende inkomsten vanuit het Rijk. Eén van de maatregelen die op de planning staan, is een bezuiniging van 50.000 euro op de bibliotheek.


Het betekent de tweede bezuiniging op die post in bijna tien jaar tijd. Eerder werd de bieb al 100.000 euro gekort. Daardoor werden de bibliotheken in Schipluiden en Maasland verkleind naar 'servicepunt', waarin het aanbod van boeken flink is teruggebracht. "50.000 euro is 12 procent van onze huidige subsidie", zei Van Heiningen. "Er blijft maar één oplossing over voor het probleem dat dit oplevert: het sluiten van deze twee bibliotheken. Dat is voor ons het slechts denkbare scenario."

Diverse partijen riepen het college op om toch te kijken naar de mogelijkheden om de bibliotheek te behouden. Wethouder Wendy Renzen gaf aan nog met de bibliotheek in gesprek te gaan, maar dat sluiting mogelijk niet onvermijdelijk is. "We moeten ervoor zorgen de bibliotheek vanuit die twee dorpen voor kinderen en ouderen zo goed mogelijk bereikbaar te houden", verklaarde zij. Daarbij wordt gedacht aan het vervoersproject De Mus en de inzet van scholen.

Op de opmerking van het CDA om in contact te treden met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, dat een subsidiepot zou hebben voor het behoud van bibliotheken in kleine gemeenten, gaf de wethouder aan dat dit mogelijk een eenmalige subsidie is geweest en dus niet meer aanspreekbaar is.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS