Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Boten Varend Corso krijgen vorm

Door: Monica Overdijkink

Gepubliceerd op: woensdag 1 augustus 2018 16:41

Foto: Archieffoto Fred van der Ende


De voorbereidingen voor het varend corso (in het Westland) zijn in volle gang. De deelnemers zijn begonnen met het versieren van hun boten. In Honselersdijk bijvoorbeeld, waar onder meer wordt gewerkt aan de boot van Delft, één van de muziekboten, en een bedrijfsboot.

Het kanaal tussen de Jupiter en de Venus in het Trade Parc Westland is de startplaats van het corso, en op woensdag liggen daar drie boten waar hard aan wordt gewerkt. Marcel van der Haar is bloemenarrangeur van de aankondigingsboot en één van de muziekboten. "We hebben veel geel," zegt hij met een bos gele calla’s (aronskelken) in zijn armen, "dat past bij het geel van de klompen." De klompen passen weer in het thema van het corso: Helemaal Hollands.

De boot van kweker Anthura haakt daar op een andere manier op in met het motto 'Heel Holland feest'. Het bedrijf bestaat tachtig jaar en dus is de boot versierd met rijk gekleurde taarten. Vandaag worden de bloemen er op gezet, vooral orchideeën, of phalaenopsis, zoals ze eigenlijk heten, vanaf donderdag volgen de bloemen. "Ik had de keus uit 400 soorten dat was nog best moeilijk, maar ik heb er uiteindelijk twintig gekozen," aldus arrangeur Romeo Sommers.

Bloemen pas morgen
Dat de planten eerst komen heeft te maken met de hitte, vertelt Sommers: "We doen vandaag de planten, die zijn sterker. Maar het wordt wel een uitdaging. We hebben reservebloemen om tijdens het weekend bij te steken als het moet. En verder maar hopen dat het goed gaat." Van der Haar voegt toe: "we kunnen de bloemen niet uit de zon houden, dus we zullen ze nat moeten houden met de gieter."

Sandra van Leeuwen, arrangeur van de Delft-boot, heeft "een beetje" rekening gehouden met de droogte bij het uitzoeken van de bloemen. Zij en haar team zijn nog bezig met het decor: een frame van zwart hout met grote raamkozijnen en een zwart-wit geblokte vloer. "Ons thema is de Gouden Eeuw, dus we hebben Delfts blauw, en die ramen en vloer zie je op veel schilderijen van Vermeer." Als de boot vrijdag vaart zullen achter de ramen schilderijen van Vermeer worden uitgebeeld, zoals het Melkmeisje en het Brieflezend meisje.

Afbreken
Als het corso zondag is afgelopen is het voor de arrangeurs nog niet afgelopen. "Dan moeten we alles weer afbreken," zegt Marcel van der Haar, "want als je het niet zelf doet loop je het risico dat je bloembakken worden weggegooid, en dat is zonde." En of hij het afbreken zelf niet zonde vindt? "Ach, tegen die tijd hebben er heel veel mensen van genoten, daar gaat het om."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS