Archief
Archieffoto waar Van der Tak en Broekema nog naast elkaar zitten

Archieffoto waar Van der Tak en Broekema nog naast elkaar zitten

Broekema: 'Beschuldigingen gemeente allemaal onterecht'

De oud-griffier van de gemeente Westland vocht dinsdag voor de rechtbank in Den Haag zijn ontslag aan. Nico Broekema werd in 2016 ontslagen door toenmalig burgemeester Van der Tak. Onder meer vanwege fraude, machtsmisbruik, en misbruik van gemeenschapsgeld, zei de gemeente destijds. Maar volgens Broekema heeft het te maken met niet-bestaande rapporten over de asbestbrand in Wateringen en is hij ontslagen om te verdoezelen dat die stukken niet bestaan.

Bij de brand in een bedrijfspand aan de Ambachtsweg in Wateringen in januari 2015 komt een grote hoeveelheid asbest vrij. Het spul daalt neer in een woonwijk. De vervuiling wordt in de maanden daarna gesaneerd, maar er komt veel kritiek op de manier waarop de gemeente Westland die sanering aanpakt. Als een asbestspecialist in 2016 bij de gemeente een aantal rapporten opvraagt die de gemeente volgens de wet had moeten maken, zegt raadsgriffier Broekema toe dat hij die zal mailen.

Burgemeester Van der Tak beschuldigt Broekema vervolgens van het willen lekken van geheime stukken en zet de griffier op staande voet op straat. Maar, zo zegt Broekema nu, Van der Tak wilde daarmee verhullen dat die rapporten er helemaal niet zijn. De gemeente bestrijdt dat het ontslag te maken heeft met de niet-bestaande asbestrapporten.

Volgens Westland is er veel meer aan de hand: fraude, misbruik van gemeenschapsgeld voor privé-doeleinden, lekken van geheime stukken naar bepaalde raadsleden, intimidatie van het eigen personeel en nog zeven andere beschuldigingen. Allemaal niet waar, zegt Broekema. Hij eist dan ook dat zijn ontslag ongedaan wordt gemaakt. De rechtbank doet op 30 oktober uitspraak.