Archief

Burgemeesters nemen afstand van beeld 'foute politie'

De burgemeesters van de 27 gemeenten in de regio Haaglanden, waaronder Westland en Midden-Delfland nemen 'met kracht afstand' van de suggestie dat er structurele misstanden zijn binnen de politie in de regio. Dat meldt mediapartner Omroep West. In een gezamenlijke verklaring reageren ze dinsdag op een klacht van zeker twintig maatschappelijke groeperingen en enkele politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag over discriminatie en zelfs racisme waaraan agenten zich schuldig zouden maken. Ze vinden het 'verwerpelijk en gevaarlijk' als de integriteit van de politie voortdurend in twijfel wordt getrokken.

De burgemeesters zeggen dat ze zich er bewust van zijn dat ook bij de politie fouten worden gemaakt. Ze vinden dat die zaken moeten worden erkend, dat ervan moet worden geleerd en dat zo nodig maatregelen en eventueel excuses moeten volgen. "In onze ogen is echter geen sprake van een verziekte cultuur waarin de leiding weg zou kijken." Ze wijzen erop dat juist wel lering is getrokken uit incidenten en dat de politie veel heeft geïnvesteerd in een diverse organisatie.

De burgemeesters die de verklaring hebben ondertekend zijn die van Delft, Leiden, Zoetermeer, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Westland, Gouda en Den Haag.