Archief

Coalitie Westland achter college in kwestie-Snijders

De coalitiepartijen in de gemeenteraad van Westland hebben zich maandagavond achter het college van B en W opgesteld met betrekking tot de woonsituatie van wethouder Leen Snijders. Met een meerderheid van 22 tegen 17 werd een door de oppositiepartijen ingediende motie van afkeuring verworpen.

De kwestie-Snijders is ontstaan nadat het college van B en W een oplossing had getroffen voor de strijdige woonsituatie van de wethouder. Hij woont in Monster in een zogeheten dienstwoning in een gebied dat een glastuinbouwbestemming heeft. Maar die oplossing, een voorwaardelijke woonvergunning voor tien jaar, werd bestreden door Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland, D66, GroenLinks en de PvdA.

Juristen

Het ging hard tegen hard, met name tussen de juristen Peter Duijsens (Westland Verstandig) en Cobie Gardien (wethouder). "De vergunning had geweigerd moeten worden. Dit kun je niet uitleggen aan mensen buiten dit kantoor", zei Duijsens. Gardien reageerde: "Wij hebben het hele strenge regime op hem toegepast, maar dat had niet gehoeven".

Gardien wees er op, dat het college de beleidsregels heeft toegepast die sinds januari 2017 gelden. Van de 200 mensen die in een situatie verkeren die vergelijkbaar is met die van Snijders heeft nog niemand een koopoptieregeling met de gemeente gesloten. De wethouder wees op een publicatie van Duijsens zelf, waarin deze heeft geschreven dat "deze regeling hoogst link is voor de woningeigenaar".

De voorman van Westland Verstandig sprak van een lachwekkende voorstelling van zaken door de wethouder. "U kletst maar wat, u probeert recht te praten wat krom is", beet Duijsens haar toe.

"Dat vind ik ook"

LPF-woordvoerder John Witkamp zei in een reactie op de motie van afkeuring over het beleid van het college: "Had gewoon excuses gemaakt aan de heer Snijders." Burgemeester Van Ardenne viel hem direct bij. "Dat vind ik ook", zei ze. Daar werd vervolgens schande van gesproken door Remmert Keizer, fractievoorzitter van GBW. Dit kon zij als onafhankelijk voorzitter van de gemeenteraad toch niet maken, meende hij. "Gelukkig is het bijna 18 december", stelde Keizer, daarmee doelend op het einde van het waarnemend burgemeesterschap.



Van Ardenne kreeg al eerder kritiek op haar opstelling in deze kwestie. In een interview met de WOS stelde zij vorige week dat het afgelopen moest zijn met 'de spookverhalen' in deze zaak.

Categorieen:
Monster Westland Politiek