Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Commandeurspolder optimaal ingericht voor weidevogels

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 24 augustus 2018 13:19

Foto: Teun Veldman


In de Commandeurspolder in Maasland wordt mogelijk een gebied van 23 hectare ingericht als zogenoemd weidevogelkerngebied. Daarvoor heeft natuurvereniging Vockestaert een vergunning aangevraagd bij de gemeente Midden-Delfland. Op het terrein moeten weidevogels in optimale omstandigheden kunnen leven.

De bedoeling is dat er greppels uitgediept worden, natuurvriendelijke oevers worden aangelegd, plasdras wordt gerealiseerd en het waterpeil hoger wordt. Het gebied wordt momenteel gebruikt door boeren en dat zal ook zo blijven, maar met de beperking om het zodanig te beheren dat de leefomstandigheden gunstig blijven voor de weidevogels, zo meldt een woordvoerster van de gemeente.


Weidevogels als de grutto, wulp, scholekster, kievit en tureluur komen steeds minder voor in Nederland. Ook in Midden-Delfland neemt het aantal steeds verder af. Om dat tegen te gaan worden diverse maatregelen genomen. Zo zijn bomen in de Woudse Polder gesnoeid om het natuurgebied aantrekkelijker en veiliger te maken. Op diverse andere plekken zijn bij boeren zonnepompen geïnstalleerd die greppels vol water pompen, zodat er een natte plek ontstaat in het weiland.

Vockestaert heeft van de provincie Zuid-Holland een subsidie van 750.000 euro gekregen voor het realiseren van het weidevogelkerngebied.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS