Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Commotie na kap beeldbepalende es

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 13 mei 2019 17:10

Foto: Google Streetview


De kap van een beeldbepalende es in het buitengebied van Maasland zorgt voor boze reacties uit de politiek in Midden-Delfland. Raadslid Ed Roeling (Mijn Partij) wil dat burgemeester en wethouders sancties opleggen aan het Hoogheemraadschap van Delfland, die de kap (zonder vergunning) liet uitvoeren. Delfland zegt echter dat het niet anders kon dan kappen, de boom zou namelijk ziek zijn geweest.

Het gaat om de 80-jarige es die tot afgelopen woensdag naast het gemaal aan de Commandeurskade stond. De boom was door de Midden-Delfland Vereniging en de Bomenstichting op een inventarisatielijst gezet voor bomen in het buitengebied die extra bescherming verdienen. Deze bomenlijst zou eind 2018 ter vaststelling in de gemeenteraad worden besproken, maar dat is toen niet gebeurd.

Desondanks vindt Roeling het vreemd dat Delfland hier geen rekening mee heeft gehouden. "Voor deze kap is geen vergunning afgeven. Ook is er geen sprake van urgentie of noodkap, de boom was niet ziek of stervende. Er dreigde geen gevaar."


Een woordvoerster van het Hoogheemraadschap van Delfland weerspreekt dat echter. "De boom was al een aantal jaar ziek, hij had last van de essentakziekte, een agressieve schimmel. Hierdoor vormde de boom een gevaar voor de veiligheid. Er waren al eerder takken uitgevallen." De woordvoerster laat verder weten nog in gesprek te zijn met de gemeente over de verdere afwikkeling van de kap.

Roeling wil de kap dinsdag tijdens een commissievergadering bespreken. Hij wil dan van het college weten welke "serieuze sancties" het gaat opleggen aan het hoogheemraadschap voor het kappen zonder benodigde vergunning.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS