Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Concept Kustvisie: Geen strandhuizen erbij

Door: Kees van Doorn

Gepubliceerd op: vrijdag 26 januari 2018 15:01


Er komen geen strandhuizen bij op het Westlandse strand of in de duinen. Het aantal strandpaviljoens dat het gehele jaar open is, mag uitgebreid worden naar vier, maar er komen geen paviljoens bij. En bij alle vier grote strandslagen zou een goed uitgeruste ruime fietsenstalling moeten komen die zo dicht mogelijk tegen het strand aan ligt.

Dit staat in het concept Kustvisie dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De raadscommissie EFO bespreekt het op 7 februari. Voor het opstellen van de Kustvisie zijn twee conferenties gehouden, die bezocht zijn door een brede vertegenwoordiging van bedrijven, organisaties en inwoners van Westland. Daarnaast is er een bijeenkomst geweest met stakeholders, zoals het Hoogheemraadschap van Delfland, de provincie, buurgemeenten, strandexploitanten en natuur- en milieuorganisaties.

Voor de bouw van strandhuizen had de gemeente al een overeenkomst gesloten met een projectontwikkelaar. Na de ondertekening van het Kustpact was echter duidelijk, dat er alleen bij Ter Heijde strandhuizen konden worden gebouwd. Gezien het feit dat de provincie uitbreiding of opschuiven van de bebouwbare zone afwees en er ook geen maatschappelijk en politiek draagvlak was voor de bouw, stelt de Kustvisie nu dat binnen het profiel van de Westlandse kust geen strandhuizen op het strand of in de duinen passen. Aan de 5 Pipowagens bij 's-Gravenzande zal niet worden getornd, maar er komt geen uitbreiding van de proef.

In het concept wordt gesteld dat het aantal strandpaviljoens langs de kust voldoende is. Als Westbeach wordt meegerekend zijn dat er tien. De gemeente is bereid de Monsterse surfondernemer een drank- en horecavergunning te verlenen, waarna het bedrijf dezelfde status krijgt als een strandpaviljoen. Verder wordt voorgesteld om bij de strandslagen Ter Heijde/Strandweg, Beukel en Vlugtenburg in navolging van Molenslag (The Coast) een permanent strandpaviljoen toe te staan. Ook de provincie wil daaraan meewerken, zo is gebleken.

De Kustvisie stelt dat er ook de de toekomst betaald parkeren blijft langs de Westlandse kust. Wel zullen de tarieven kunnen verschillen, maar contant betalen verdwijnt. De parkeerterreinen worden voorzien van een basispakket aan voorzieningen voor de strandbezoekers. Dit zijn onder meer toiletten, een bewaakte fietsenstalling en oplaadmogelijkheden voor fietsen en auto’s.

Onderzocht zou moeten worden of het nieuwe fietspad op de duinen bij Ter Heijde kan worden doorgetrokken. Nu buigt het ten noorden en ten zuiden af naar het oude fietspad, omdat de duinen ter plekke vrij smal zijn. Wel is er een voetpad aangelegd en het zou volgens de opstellers van de visie een hele verbetering zijn als die kan worden omgevormd tot fiets/voetpad.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
DON Feestweek
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS