Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Cultuur

Filteren op datum:
        
Audio Feestweek Monster afgelast: 'We willen niemand in gevaar brengen' woensdag 8 april 2020 16:04

Feestweek Monster afgelast: 'We willen niemand in gevaar brengen'

In navolging van de Westland Reünie in Naaldwijk en het Dorpsfeest Ter Heijde, gaat ook de feestweek van Monster deze zomer niet door. Dat laat Frank Rijneveen, voorzitter van de Monsterse winkeliersvereniging, weten in het WOS-programma Maarten in de Middag. "De huidige coronacrisis is al een poosje van kracht en uiteindelijk komt de datum van de feestweek steeds dichterbij. Gelet op de maatregelen die nu van kracht zijn, ziet het er niet naar uit dat wij dit feest door kunnen laten gaan", aldus Rijneveen. "We willen niemand in gevaar brengen en hebben een voorbeeldfunctie: we verlangen van onze klanten dat zij op anderhalve meter afstand van elkaar onze winkels bezoeken. Dan moeten wij geen feest organiseren waarbij die anderhalve meter afstand zeker niet gaat lukken."De feestweek zou plaatsvinden van 8 tot en met 11 juli. Rijneveen: "Wij zijn nog geen verplichtingen aangegaan met externe partijen, dus dat maakte de afgelasting een stuk makkelijker."Organisatoren 's-Gravenzande wachten afIn 's-Gravenzande (15-19 juli) wacht men nog even af. Winkeliersvereniging Koopstad aan Zee volgt de richtlijnen van het RIVM en zegt dat een afgelasting nog niet aan de orde is. De huidige coronamaatregelen voor evenementen gelden tot 1 juni. Wel wordt nagedacht over een afgeslankte editie.Honselersdijk gaat mogelijk digitaalDe Honselse Feestweek in Honselersdijk (1-5 juli) heeft al rekening gehouden met een mogelijke afgelasting. Het huidige programma gaat vrijwel zeker door, maar mogelijk wel op een andere manier. Geldt er 'social distancing', dan wordt daar in de opzet rekening mee gehouden. Hierbij wordt gedacht aan een virtuele pubquiz, een spinning-wielerwedstrijd en online optredens van artiesten.
Lees meer
Video Wateringse genomineerd voor voedselfotografieprijs dinsdag 7 april 2020 10:10

Wateringse genomineerd voor voedselfotografieprijs

Yessica Duque uit Wateringen is genomineerd voor de negende editie van de 'Pink Lady Food Photographer of the year' competitie. Samen met vijf andere fotografen vertegenwoordigt zij Nederland dit jaar. De van oorsprong Venezuelaanse is trots om Nederland te representeren. "Ik heb hier kansen gekregen om mijn fotografie te ontwikkelen. Het zou geweldig zijn als ik win, maar anders ben ik al blij dat ik m'n werk mocht laten zien." De foto waarmee ze deelneemt in de categorie 'Pink Lady' is niet alleen bedoeld om je mond van te laten wateren; dat is in dit geval een neveneffect. Met haar foto van een getatoeëerde banketbakker wil ze een verhaal vertellen, een maatschappelijk probleem aankaarten. "Ik was een keer bij een fotoshoot waarbij een vrouwelijke banketbakker met tatoeages van haar baas niet op de foto mocht, omdat dat niet goed oogde. Ik vond het juist prachtig, dus dat moment heb ik geprobeerd te recreëren op mijn foto. Na mijn inzending heb ik veel contact gehad met horecamedewerkers, vooral vrouwen, die dit soort discriminatie ervaren."Op 28 april worden de prijswinnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt.WestlandseDuque woont al een aantal jaar in Nederland, maar pas sinds een jaar in Wateringen. "Ik vind het geweldig hier. Ik hou van de kassen en de windmolen die ik vanuit het raam kan zien. Voor mij werkt het als een inspiratiebron. Ik kan lokale producten kopen en die gelijk fotograferen."
Lees meer
Cultuurweb zet in op cultuuraanbod bij kinderopvang en mbo maandag 6 april 2020 12:12

Cultuurweb zet in op cultuuraanbod bij kinderopvang en mbo

Westland Cultuurweb gaat zich de komende vier jaar inzetten voor meer cultuuraanbod op kinderopvanglocaties en mbo-scholen. Dat staat in het beleidsplan voor de periode 2021-2024, dat maandag is gepresenteerd. De stichting, die in 2013 is opgericht, heeft inmiddels een samenwerking met 95 procent van alle Westlandse basisscholen en is ook volop actief in het voortgezet onderwijs. De kinderopvang wordt echter slechts incidenteel begeleid en de mbo's nog helemaal niet. Cultuurweb wil juist een doorlopende leerlijn creëren.Daarom wordt komend jaar een eerste pilotproject opgestart bij ROC Mondriaan. Ook krijgen alle kinderopvanglocaties een eigen cultuurcoach die ondersteunt in professionalisering en actieve cultuureducatie.Nieuwe evenementenMomenteel organiseert of faciliteert Cultuurweb voor elke kunstdiscipline jaarlijks één of twee overkoepelende activiteiten. Ook zijn er evenementen als Podium Westland, die ook de komende jaren worden georganiseerd. In het beleidsplan is te lezen dat in 2021 en 2023 wordt ingezet op twee grote nieuwe evenementen. Deze moeten plaatsvinden in twee dorpskernen in samenwerking met het bedrijfsleven en het culturele veld in de betrokken kern.Onderzoek naar nieuwe doelgroepenCultuurweb wil de komende jaren nieuwe doelgroepen gaan aanboren. Daarbij gaat het specifiek om jongeren met een afstand tot de maatschappij, nieuwkomers (asielzoekers, statushouders, vluchtelingen) en mensen met een lichamelijke beperking. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de (financiële) mogelijkheden hiervoor.De stichting is tevreden over het huidige aanbod voor specifieke doelgroepen. Zo heeft het programma Kunstkracht 55+ voor ouderen in vier jaar tijd ruim 600 ouderen uit woonzorgcentra bereikt. Het programma PUUR! Cultuur, voor mensen met een verstandelijke beperking en jongeren met een gedrags- en of ontwikkelingsstoornis, had in het seizoen 2018/19 1300 deelnemers. Dit soort projecten wordt gecontinueerd.
Lees meer
Video Audio Bibliotheek Westland begint Afhaalbieb maandag 6 april 2020 11:11

Bibliotheek Westland begint Afhaalbieb

In navolging van andere bibliotheken in de regio start Bibliotheek Westland vanaf maandag 6 april met een Afhaalbieb, waar op afspraak van tevoren bestelde boeken kunnen worden afgehaald. Dit wordt op maandag, woensdag en vrijdag verzorgd in de grote vestigingen Wateringen, Naaldwijk en ’s-Gravenzande. Via een formulier op de website van de bibliotheek kunnen maximaal 5 boeken worden besteld. Het gaat dan alleen om boeken die in de drie vestigingen beschikbaar zijn. Daarvoor moet dus wel de catalogus geraadpleegd worden of het gewenste boek aanwezig is in de bieb waar je de boeken wilt ophalen. Vanwege de coronacrisis is transport tussen de vestigingen niet mogelijk.Medewerkers van de bibliotheek stellen het gewenste boekenpakket samen en nemen contact met je op om een afhaalmoment te bespreken. Voor de jeugd is een apart bestelformulier gemaakt. Voor hen wordt een speciaal pakket samengesteld op leeftijdscategorie, waarbij uiteraard ook wensen en voorkeuren kunnen worden aangegeven. De boeken liggen op het afgesproken tijdstip klaar op een tafel bij de ingang van de bibliotheek, er vindt geen contact plaats met medewerkers en je kan de bibliotheek niet in. De uitleenperiode is 4 weken. Bibliotheek Westland is hiertoe overgegaan na veel vragen en verzoeken van leden die behoefte hebben aan 'echte' boeken. Ook van ouders en leerkrachten van de basisscholen is een noodkreet ontvangen omdat men vreest dat kinderen een achterstand oplopen als ze geen ‘leeskilometers’ kunnen maken.
Lees meer