Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Cultuur

Filteren op datum:
        
Video Westland Passion vertelt paasverhaal door de ogen van Judas zondag 21 april 2019 09:09

Westland Passion vertelt paasverhaal door de ogen van Judas

Voor de laatste keer stond popkoor Fine Tuning op de planken om het paasverhaal te vertellen. Na de voorgaande vier edities in de Bartholomeuskerk in Poeldijk, werd dit jaar de aandacht gericht op misschien wel de belangrijkste schakel in het inspirerende verhaal van Pasen: Judas. Want wat ging er eigenlijk door Judas heen tijdens het Laatste Avondmaal, tijdens de kus waarmee hij Jezus verraadde en tijdens de kruisiging van Jezus? De 'Judas Passion' is een eigentijdse versie van het verhaal. "De meeste mensen beseffen niet hoe actueel het Paasverhaal is en welke verborgen boodschappen erin voorkomen", vertelt Paul Onings, vaste verteller van de Westland Passion. "Er schuilt mogelijk een kleine Judas in iedereen..."Naast de uitvoering op Goede Vrijdag werd de 'Judas Passion' ook woensdagavond vertolkt. Deze extra Passion is nodig omdat de Bartholomeus kerk te klein bleek tijdens eerdere edities. Hoofdrolspeler Rico Kuiper kruipt in de rol van Judas en houdt er een bijzondere voorbereiding op na. "Ik bereid me voor op mijn rol met Metallica op mijn oren", vertelt Kuiper. "Daar word ik lekker ontspannen van en dan is het maar hopen dat ik mijn teksten onthoud, want dat is niet mijn sterkste kant."Jezus, Petrus en MariaIn de Westland Passion wordt het Paasverhaal voor een groot deel verteld via (pop)muziek, afgewisseld met toneel waarin het Westlandse accent niet ontbreekt. De afgelopen jaren is het verhaal verteld vanuit het oogpunt van Jezus, Petrus en Moeder Maria.Rico Kuiper was er alle edities al bij: "Voor mij is deze Westland Passion extra bijzonder. In de vijfde keer dat we deze voorstelling uitvoeren mag ik nu na Petrus en Jezus ook Judas spelen. Drie totaal verschillende rollen. Ik merk dat de rol van Judas qua energie een rol is die me past."
Lees meer
Video Feest! De ANWB-paddenstoel bestaat 100 jaar woensdag 17 april 2019 18:06

Feest! De ANWB-paddenstoel bestaat 100 jaar

Hét baken voor fietsers en wandelaars in Nederland, de ANWB-paddenstoel, bestaat honderd jaar. Om dat jubileum te vieren, heeft de ANWB er een speciale expositie over ingericht op het hoofdkantoor. Bij de kanonnen in Ter Heijde staat zo'n jarige paddenstoel, maar die krijgt lang niet zo veel aandacht. Het is druk op het fietspad in de duinen bij Ter Heijde. Het mooie weer nodigt veel mensen uit om er even op fiets op uit te trekken. De meesten scheuren hard voorbij de jarige job. "Wie is er honderd geworden?", vraagt een dame in een scootmobiel. "O, die paddenstoel. Is dat alweer honderd jaar geleden? Ja, dat is iets van vroeger, hè..."In 1919 verschijnen de eerste paddenstoelen in het straatbeeld. Er komen op dat moment steeds meer fietsers die behoefte hebben aan bewegwijzering. Maar geld voor metalen borden is er niet, zo vlak na de Eerste Wereldoorlog. Een architect uit Baarn komt dan met het eenvoudige ontwerp van de paddenstoel op de proppen. Achteraf een iconisch ontwerp, want een paar jaar geleden is de paddenstoel uitgeroepen tot één van de meest aansprekende stukken design van de twintigste eeuw."Als historicus en fietser vind ik het een prachtig ding", zegt Hans Buiter van de ANWB. "Een mooi design en typisch Nederlands. Eenvoudig neer te zetten, hufterproof en ook niet duur." Met de groei van het recreatieve fietspadennet in de jaren twintig en dertig nam het aantal paddenstoelen explosief toe.Honderd jaar later staan door het hele land 5000 paddenstoelen, die ondanks de mogelijkheden van gps (global positioning system) en onder meer knooppuntwegwijzers nog altijd een rol vervullen. Hoewel in de loop van de tijd het uiterlijk van de paddenstoel verschillende keren is gewijzigd, is de basisvorm steeds dezelfde gebleven.
Lees meer
Video Gaat herstel van oudste boerderij in Westland laatste fase in? woensdag 17 april 2019 14:02

Gaat herstel van oudste boerderij in Westland laatste fase in?

Al tien jaar hangt om de oudste boerderij van Westland een wit zeil. Gaat dat zeil er in de zomer af en kan dan eindelijk begonnen worden met het laatste herstel van de Vlietwoning? De achterliggende stichting denkt van wel. De boerderij aan de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk, pal naast fietsbrug De Snelbinder, brandde in 2009 grotendeels uit. Kortsluiting blijkt de oorzaak en de Vlietwoning raakte zwaar beschadigd. Toen had het Westlands Schaatsmuseum er een onderkomen. Er verstrijken jaren en jaren. De stal wordt dankzij de brandverzekering in oude luister hersteld en er komen plannen voor renovatie van het oudste gedeelte van de Vlietwoning: het voorhuis. Het enige dat nog ontbreekt: geld. In mei komt de provincie Zuid-Holland met langverwacht uitsluitsel over een aangevraagde subsidie. Als het geld binnen is, kan een lening worden aangevraagd bij het Restauratiefonds. "Zodat we in juni of juli van start kunnen met de restauratiewerkzaamheden van het voorhuis", zegt architect Maarten Groenenweg. Hij hoopt de boerderij in het najaar wind- en waterdicht te hebben. Begin volgend jaar moet het werk af zijn. Het zou voor bewoonster Gré Ruigrok het einde betekenen van jarenlange onzekerheid. Verschillende factoren zorgen ervoor dat restauratieplannen niet of later kunnen beginnen. "Je wordt het een keer zat", zegt ze woensdag. "Als ik dit van tevoren had geweten, had ik er een punt achter gezet."Uiteindelijk moet de boerderij uit 1436 weer geld opleveren. Daarvoor is een exploitatieplan gemaakt. De stichting wil tentoonstellingen organiseren, scholen uitnodigen voor rondleidingen, fungeren als pleisterplaats voor fiets en wandelaars en de boerderij verhuren aan zelfstandigen als een fysiotherapeut.
Lees meer
Video Pastoor Steenvoorden: 'Notre Dame zal uit as herrijzen' dinsdag 16 april 2019 15:03

Pastoor Steenvoorden: 'Notre Dame zal uit as herrijzen'

Vanuit de hele wereld wordt met ongeloof en verbijstering gereageerd op de brand in de Notre Dame in Parijs. Pastoor Jaap Steenvoorden uit Naaldwijk noemt het een 'groot verlies voor heel Europa, voor heel de wereld'. Steenvoorden zit op de middelbare school als hij voor het eerst in de middeleeuwse kathedraal komt. De stilte in het godshuis blijft hem nog steeds bij. "De sfeer, de verstilling. Iedereen raakt daarvan onder de indruk." Niet alleen gelovige mensen, ook niet-gelovigen weten de kerk goed te vinden. "Die sfeer tilt iedereen boven het gewone leven uit."Het nieuws van de brand komt bij de pastoor dan ook keihard binnen. Hij was onderweg naar een zieke in Delft en hoorde het nieuws op Radio 4. "De spits die instortte, verbijsterend." In het dak zat hout uit de achtste eeuw verwerkt. "Is het vakmanschap er nog wel, ambachtslieden die dat kunnen, dat is de grote vraag." Maar pastoor Steenvoorden is ervan verzekerd dat de Notre Dame weer wordt opgebouwd, al zal dat nog jaren duren. Misschien wel decennia lang. "Hij zal uit de as herrijzen, dat weet ik zeker."Wat kan de kerkelijke gemeenschap in Westland betekenen voor het herstel van de Notre Dame? Steenvoorden wacht verdere instructies van het bisdom in Rotterdam af. "Als het bisdom zegt: 'houd een collecte voor de Notre Dame met Pasen of een ander moment', dan doen wij daaraan mee."
Lees meer