Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Cultuur

Filteren op datum:
        
Video Mesje van 50.000 jaar oud gevonden dinsdag 22 oktober 2019 16:04

Mesje van 50.000 jaar oud gevonden

Willy van Wingerden uit Honselersdijk heeft - zo nu blijkt - drie jaar geleden een uiterst bijzonder voorwerp gevonden. Op het opgespoten strand van de Zandmotor bij Ter Heijde vond zij in 2016 een mesje van de neanderthalers, een uitgestorven mensensoort. Na jarenlang onderzoek blijkt, dat het gereedschap maar liefst 50.000 jaar oud is. Wetenschappers zijn euforisch. De Honselse komt bijna dagelijks op het strand om stoom af te blazen. Alle vondsten houdt zij minutieus bij in een logboek. Vondst nummer 15 is een schot in de roos. "De archeoloog naar wie ik de foto's stuurde begon meteen te zweten", blikt Van Wingerden terug. Het stukje vuursteen is maar drie duimdiktes groot en het handvat is verpakt in berkenteer. Van dergelijke objecten zijn maar drie vindplaatsen in Europa bekend, weet archeoloog Marcel Niekus. "Wat natuurlijk heel bijzonder is, is dat het stuk zolang bewaard is gebleven onder de Noordzee."Onderzoekers denken dat het gereedschap voor huishoudelijke zaken is gebruikt, bijvoorbeeld voor het snijden van plantenresten of het schrapen van huid. ZeldzaamInternationaal wordt de vondst met veel enthousiasme ontvangen. "Ontzettend zeldzaam", gaat de archeoloog verder. In die tijd was de Noordzee droog land en liepen er mammoeten, neushoorns en neanderthalers rond. "Via de sociale media en de mail komen alleen maar goede berichten binnen. Men is erg geïnteresseerd in deze vondst."Het mesje maakt nu deel uit van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar is de vondst tot zeker januari te zien in de centrale hal. Willy van Wingerden is dinsdagmiddag meteen gaan kijken.
Lees meer
Audio Doek valt voor Nationale Zomerbloemententoonstelling zondag 20 oktober 2019 10:10

Doek valt voor Nationale Zomerbloemententoonstelling

Na 34 edities is er een einde gekomen aan de Nationale Zomerbloemententoonstelling, zo laat het organisatiecomité weten. Als hoofdredenen worden genoemd: het wegvallen van sponsors en problemen om in cruciale functies vrijwilligers aan zich te binden. In augustus 1986 is de eerste tentoonstelling gehouden in en om de thuisbasis van deze traditie: de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk. De voorbereidingen van het jaarlijkse evenement hebben meer om het lijf dan menigeen zou verwachten. Die nemen niet een paar weken, maar enkele maanden in beslag. Timmerlui en lassers begonnen al in mei te werken aan de decorstukken. “Tijdens de opbouw waren er afwisselend ongeveer honderd mensen met diverse werkzaamheden in de kerk bezig. Maar ook administratief en organisatorisch is er heel veel werk te doen, zoals alle administratie rondom de keuring en het keuren door de keurmeesters”, verklaart de organisatie. Het publiek zag het evenement jaarlijks mooier en groter groeien, totdat in 1995 de initiatiefnemers aangaven de organisatie niet meer op verantwoorde wijze te kunnen dragen. De vele teleurgestelde reacties vanuit het publiek hadden tot gevolg dat meerdere vooraanstaande ondernemers uit Naaldwijk de tentoonstelling te hulp kwamen. Hierdoor is de organisatie in 1996 in een aparte stichting ondergebracht. De zomerbloemententoonstelling was gedurende tientallen jaren gekoppeld aan de Naaldwijkse feestweek, die qua tijdstip meebeweegt met de schoolvakantie. Sinds 2016 was de expositie steevast in het tweede weekeinde van september, waarin ook de nationale Open Monumentendag wordt gehouden. De editie van vorige maand trok ongeveer 16.000 bezoekers.Drie weken geleden werd bekend dat het Themapark De Westlandse Druif wegens gebrek aan vrijwilligers zijn activiteiten gaat beëindigen.
Lees meer
Video Harvest Road na vier jaar terug: met een zangeres donderdag 17 oktober 2019 12:12

Harvest Road na vier jaar terug: met een zangeres

De Westlandse band Harvest Road komt na bijna vier jaar met een nieuwe 'stem'. De opvolger van zanger Rafael van der Wel is niet een man maar een vrouw: de jonge zangeres Nikki Born uit Hoek van Holland. Harvest Road heeft haar naam donderdagmiddag bekendgemaakt, aan de vooravond van de lancering van het eerste nieuwe nummer: Won't Pretend. De uit Maasdijk afkomstige groep kent aanvankelijk een razendsnelle ontwikkeling. Harvest Road wordt in 2014 tijdens de finale van de Popprijs Westland uitgeroepen tot 'beste aankomend talent'. Met het eigen nummer Motion en de enigszins als Steve Winwood klinkende stem van Rafael imponeert de band zelfs de makers van het radioprogramma Countdown Café (Veronica). Prompt mag de groep daar een paar nummers komen spelen. Maar de muzikanten krijgen spanningen met de zanger. Het escaleert dermate, dat er in november 2015 een breuk komt, juist terwijl Harvest Road volop bezig is met een landelijke doorbraak. Gitarist Jeroen Voogt, drummer Jos Zuiderwijk, bassist Robert Verkade en toetsenist/gitarist Niels Molenaar gaan op zoek naar een nieuwe zanger. Dat blijkt echter een groot probleem. De identiteit van Harvest Road werd immers voor een zeer groot deel bepaald door de stem van Rafael. Het zoeken naar een opvolger duurt daardoor geen maanden, maar meer dan drie lange jaren. De nu uitverkoren Nikki (bijna 21) heeft al in 2016 haar zangkunsten vertoond tijdens een editie van Dijkrock in Maasdijk. Vervolgens werd zij zangeres bij coverband Frantix in Honselersdijk. Daar stopte zij in het afgelopen voorjaar. Haar overstap naar Harvest Road werd zoveel mogelijk geheim gehouden. Intussen ging zij wel optreden met de feestband The Grand Jukebox Appening. 
Lees meer