Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

DaglichtKas Ter Laak wint EZK Energy Award

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: donderdag 31 januari 2019 16:14


De Wateringse orchideeënkweker Ter Laak is donderdag winnaar geworden van de EKZ Energy Award 2018 van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Het familiebedrijf krijgt deze prijs voor de zogenoemde DaglichtKas, waarmee de kweker 40 tot 50 procent energie bespaart.

Die DaglichtKas vangt energie uit zonlicht en slaat dat op, zodat het op een later moment hergebruikt kan worden. De bouw van de 5 hectare grote kas begon in 2017, vorig jaar was de oplevering.

De EZK Energy Award wordt sinds 2016 jaarlijks uitgereikt aan organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van energiebesparing of duurzaam opwekken. De prijs bevat onder meer een geldbedrag van 25.000 euro om te investeren in duurzame energiemaatregelen. Eigenaar Richard ter Laak weet al waarvoor hij dit gaat gebruiken. "In de DaglichtKas oogsten we vaak meer warmte dan wij nodig hebben. Om dit warmteoverschot toch te benutten, willen we het geldbedrag investeren in een netwerk naar onze buren. Op die manier kunnen zij onze duurzaam geoogste warmte ook in hun kas gebruiken."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS