Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Delfland aast op planten-DNA in oppervlaktewater

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 31 oktober 2019 10:57

Foto: Delfland


Het Hoogheemraadschap van Delfland onderzoekt de mogelijkheid om op basis van zogeheten environmental DNA (eDNA) de bron op te sporen van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater. Deze innovatieve techniek zou dan kunnen helpen bij het terugdringen van lozingen en lekkages en zo bijdragen aan een betere waterkwaliteit.

Op veel plekken zitten er nog te veel chemische stoffen en voedingsstoffen in het oppervlaktewater, vanuit onder meer de kassen en de landbouw. Van de vervuilingen is het vaak niet mogelijk precies aan te geven van welk bedrijf deze afkomstig zijn.

Om daar meer grip op te krijgen, doet Delfland nu onderzoek naar de mogelijkheden om met eDNA de bron op te sporen. Bij de eDNA-methode wordt er van uitgegaan dat bij elke lozing of lekkage ook DNA in het water komt van het gewas dat in de betreffende kas wordt gekweekt. Als blijkt dat de methode werkt, kan deze in de praktijk worden ingezet.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS