Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Delfland gaat geen water zuiveren van aardwarmteprojecten

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: maandag 29 mei 2017 17:10

Foto: Google Streetview 2


Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft besloten om geen water te gaan zuiveren van aardwarmteprojecten in de regio. Het waterschap heeft onderzocht of het een rol kan spelen bij het zuiveren van het doorgaans zeer zoute water uit de aardbodem, maar dat blijkt niet het geval: "Uit onze verkenning blijkt dat het zuiveren van dat water onze taken en doelen negatief beïnvloedt."

Voor tuinders die meewerken aan aardwarmteprojecten is dat jammer. Zij moeten nu bij het testen van de boorputten het water kwijt via Rijkswaterstaat in bijvoorbeeld de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. En dat is vaak verder weg en moeilijker te vervoeren dan het afvoeren van het water bij de waterzuiveringsinstallatie van Delfland in de Harnaschpolder in Den Hoorn.

Het Hoogheemraadschap zegt altijd mee te willen werken aan duurzame oplossingen, wanneer dit voor beide partijen een meerwaarde heeft of als Delfland er geen hinder van ondervindt. "Op dit moment ziet Delfland veel risico’s voor het milieu en zuiveringtechnische werken. Water zuiveren van geothermieprojecten (aardwarmte - red.) past daarom niet bij Delfland."

Sinds 2015 mag water met hoge concentraties zout en andere 'vervelende' stoffen niet meer afgevoerd worden op Rijkswateren. Overigens hoeft het water alleen maar te worden gezuiverd bij het testen van de boorputten, als de aardwarmteprojecten draaien, wordt het water gewoon weer teruggepompt in de grond.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Varend Corso 2018
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS