Archief
Archiefftoto Twitter Petra Scheffers

Archiefftoto Twitter Petra Scheffers

Delfland: Invloed medicijnresten op waterkwaliteit bijzonder klein

De invloed van medicijnresten op de waterkwaliteit in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland is bijzonder klein, zo stelt Hoogheemraad Ingrid ter Woorst. Op vijf plekken waar af en toe rioolwater wordt geloosd, is het water getest op resten van 28 middelen. In totaal werden slechts zes middelen teruggevonden, maar in slechts zeer lage concentraties.

Een belangrijke bron voor medicijnresten is schoongemaakt rioolwater dat wordt geloosd. Delfland loost schoongemaakt rioolwater op zee. Daardoor is er in het gebied van het waterschap geen sprake van zogenoemde 'hotspots' voor medicijnresten. Wel komt het af en toe voor dat bij hevige regenval de gemeente het riool overstort op oppervlaktewater waardoor er alsnog medicijnresten in het water terecht kunnen komen, maar naar nu blijkt, is dat vrijwel niet het geval.

Hoogheemraad Ter Woorst is dan ook blij dat de focus van Delfland elders ligt: "Het laat zien dat voor de waterkwaliteit in ons gebied het tegengaan van vervuiling uit andere bronnen belangrijker is. En dat doen wij heel actief. Samen met de glastuinbouw bijvoorbeeld." Toch is Delfland wel bezig met de medicijnresten en werkt het samen met apothekers, ziekenhuizen en de landelijk overheid aan maatregelen.

Categorieen:
Algemeen