Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Diëtisten schrijven eigen boek: 'Ook Westlanders komen vaak niet aan genoeg groente'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 10 september 2019 10:20


Los van elkaar hadden ze altijd al de droom om een eigen boek te schrijven, maar nu is het er ook daadwerkelijk van gekomen. Het boek 'Doe Effe Gezond' van de Westlandse diëtisten Monique Ammerlaan en Marlolein van Dop ligt vanaf deze dinsdag in de winkels. Geen boek met regels die je moet volgen, maar wel één waarin je tips krijgt voor een gezonder leven. De belangrijkste: "Maak tijd voor je maaltijd."

De totstandkoming van het boek is volgens het tweetal een grappig verhaal, zo laten ze weten in het radioprogramma Gardien Tot Tien van de WOS. "Een aantal jaar geleden hadden we een cursus, waarin ons werd gevraagd wat ons plan was voor de komende vijf jaar", herinnert Van Dop zich. "Los van elkaar schreven we toen op dat we een boek wilden uitbrengen. En degene die de cursus toen gaf zei: 'Waar wacht je dan nog op, als je over vijf jaar dat boek in de winkel wil hebben liggen?' Nu, drie jaar later is het zover!"

Wie het boek koopt, moet niet verwachten dat hij of zij zich à la Sonja Bakker aan een schema moet houden. In 'Doe Effe Gezond' gaat het meer over tijd maken voor je maaltijd. Ammerlaan: "Onze kracht is om praktijkervaringen te delen. Wij leggen uit waarom het belangrijk is om goed te drinken en te ontbijten en wat valkuilen zijn."


Hoewel iedereen andere valkuilen heeft, is er een aantal die veel gemaakt worden. "Niet ontbijten en daardoor sneller trek hebben in lekkere dingen tussendoor. Of laat thuis komen en niets in huis hebben, waardoor je iets makkelijks gaat afhalen." Een aantal van deze valkuilen wordt ook uitgelicht in het boek.

Daarnaast staan er meer dan 40 gerechten in het boek; voor het ontbijt, de lunch en het diner. Die hebben de twee de loop der jaren zelf verzameld en later laten proeven door een testpanel, bestaande uit allerlei doelgroepen. "Want het moet ook makkelijk te maken zijn en kinderen moeten het lekker vinden", vindt Ammerlaan.

Moeilijke recepten zijn het niet. Van Dop: "Er staan ook bijvoorbeeld een 'gewone' nasi en spaghetti in, maar wel waarin groenten de hoofdrol spelen. Want ook wij Westlanders, die leven in een streek met zo'n goot aanbod aan groente, komen vaak niet aan de benodigde hoeveelheid. In ons boek beschrijven wij dat het best makkelijk is, om daar wel aan te komen."

De dames hebben overigens ook hun eigen favoriete recepten. "De granola, supermakkelijk om te maken en heel lekker door een bakje yoghurt", zegt Van Dop. "Ik heb er vanmorgen nog mee ontbeten. Een andere favoriet is de salade met bietjes. Als je 's avonds moet werken, is het binnen tien minuten klaar.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS