Archief

Dierenarts nog geen vitaal beroep

Elke dag verlenen ze zorg, en ze kunnen niet vanuit huis werken, maar de dierenartsen zijn vooralsnog geen vitaal beroep en hebben dus ook geen recht op zaken als kinderopvang. "Begrijpelijk voor nu", vindt Ellen Valstar, dierenarts bij Huisdierenziekenhuis & Paardenkliniek in Honselersdijk. "Maar mocht er toch een lockdown komen, dan moeten wij ook nog zorg kunnen verlenen."

Nu vallen alleen veeartsen voor varkens en koeien in de vitale sector, omdat zij een rol hebben in de voedselketen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde is momenteel aan het lobbyen. "Voor nu hebben we een 'nee', maar de deur staat wel op een kier."

De kliniek in Honselersdijk heeft ook extra coronamaatregelen genomen. Zo ook als het gaat om contact met dieren. "Het is nog niet bekend of dieren de ziekte ook kunnen dragen, of dat het virus overdraagbaar is via dieren. Maar wij werken met handschoenen en mondkapjes, dus we nemen geen risico's," vertelt Valstar.

Ook raadt ze aan om nodige behandelingen niet uit te stellen tot na de coronacrisis. "Je kunt gewoon langskomen, zelfs bij bijvoorbeeld een preventieve vaccinatie. Je ziet nu hoe ziek mensen kunnen worden als er geen vaccinatie voor een ziekte is, dat geldt ook voor dieren. Op een gegeven moment is een vaccinatie niet meer preventief."

Categorieen:
Honselersdijk Algemeen