Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

Diverse keuzes voor parkeerplaatsen bij Westlands strand

Gratis parkeren, betaald parkeren met gedifferentieerd uurtarief of betaald parkeren met een vast bedrag. Dat zijn de keuzes die het Westlandse bestuurscollege aan de gemeenteraad wil voorleggen als het gaat om parkeren op de drie Westlandse parkeerplaatsen aan het strand. Voor het gratis parkeren lijkt zich een meerderheid van partijen af te tekenen, maar het college wil alle opties en de bijbehorende gevolgen laten zien.

Aan alle drie de opties kleven voor- en nadelen. Zo mag gratis parkeren dan wel gratis zijn voor bezoekers, maar dat is het zeker niet voor de gemeente, die er dan jaarlijks minimaal 125.000 euro aan kwijt is. Een gedifferentieerd tarief heeft mogelijk een positief effect op het voorkomen van uitwijkgedrag, iets waar inwoners van Monster en Ter Heijde nu last van hebben. Voordeel van betaald parkeren is dat het fietsgebruik stimuleert.

Maar er zijn meer overwegingen. Want voor betaald parkeren moeten er bijvoorbeeld nieuwe parkeerinstallaties worden neergezet en die zijn ook niet gratis. Bij kosteloos parkeren hoeven die automaten niet te worden aangeschaft. Ook moeten er mogelijk nog kosten gemaakt worden voor verkeersregelaars op de meest drukke dagen.



De huidige situatie, waarbij men alleen contant kan betalen voor een plekje nabij het strand van Monster, Ter Heijde of 's-Gravenzande, duurt in elk geval niet lang meer voort, want de huidige twee exploitanten van de parkeerterreinen hebben te kennen gegeven ermee te willen stoppen. Op 28 november worden de opties besproken in de raadscommissie EFO.