Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Dorpse gevoel Weverskade verdween na herindeling

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: woensdag 14 augustus 2019 19:00


Na de herindeling van het Westland vijftien jaar geleden is een deel van de voormalige gemeente Maasland overgedragen aan Maassluis. Bij dat deel van Maasland hoorde onder andere het terrein van melkveeroboticabedrijf Lely en de Weverskade. Paul Moerman en Els Warnaar wonen aan die Weverskade en moesten in 2004 "verhuizen zonder te verhuizen".

"Het was wel vreemd dat we ineens van huisnummer 42 naar 65 gingen en dat we een andere postcode en woonplaats hadden", laat Warnaar weten. Maar volgens Moerman heeft de herindeling ook positieve effecten gehad: "Ik denk dat door de ontwikkeling van de gemeente Midden-Delfland het Midden-Delflandgebied beschermd landschap is geworden, en dat is een goede zaak."

In de afgelopen vijftien jaar is Lely flink uitgebreid en is ook nieuwbouwwijk 'Het Wilgenrijk' uit de grond gestampt. Die bebouwing vervaagt het dorpse gevoel dat er ooit was toen de Weverskade nog bij Maasland hoorde. Zo worden er bruggen gebouwd die de Weverskade doorbreken en is er nauwelijks binding met de buren in de nieuwe wijk. "Het haalt de buurt een beetje uit elkaar," aldus Moerman, "maar dat gebeurt niet helemaal, want de oudere bewoners van de Weverskade zoeken elkaar toch nog steeds op." Anders dan in nieuwe woonwijken is volgens hem de hele straat nog buurman van elkaar.

Warnaar mist vooral de binding met het groen in het dorp Maasland. Maassluis is voor haar gevoel "grijs met een snipper groen" terwijl Maasland helemaal groen was. "Voor sociale dingen gingen we toch al naar Maassluis, want in Maasland was er bijvoorbeeld geen judoschool. Maar om bij een dorp te horen vond ik wel lekker."

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. Donderdag blikken we terug met de langstzittende burgemeester van deze regio: Arnoud Rodenburg.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS