Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Drie overvallen op geldlopers vermoedelijk gepleegd door dezelfde dadergroep

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 22 januari 2020 12:26

Foto: De verdachten in Honselersdijk - Beeld Politie


De overvallen op waardetransporten aan het Parijsplein en De Stede in Den Haag en aan de Dijkstraat in Honselersdijk zijn vermoedelijk gepleegd door dezelfde dadergroep. De politie ziet veel overeenkomsten tussen de gewapende overvallen. Dat blijkt in het televisieprogramma Team West. Een deel van de buit is inmiddels teruggevonden en er zijn al een aantal verdachten aangehouden, maar de recherche probeert de hele groep te vinden. Er zijn na de uitzending dinsdag inmiddels tien tips binnengekomen, zo laat de politie desgevraagd weten. De hoofdofficier van Justitie heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

De eerste overval is op dinsdag 14 mei bij de Albert Heijn aan het Parijsplein in Den Haag. Die ochtend om 08.45 uur komt de geldwagen aan bij de supermarkt. Eén van de medewerkers stapt uit met koffers, waarin geldcassettes zitten. Hij gaat naar binnen om de geldautomaat in de winkel bij te vullen.

Op dat moment parkeert een zwarte BMW op de stoep en er stapt een man uit. Hij draagt een regenpak en heeft een grote tas bij zich. Hij rent de supermarkt in en bedreigt de geldloper met een wapen. Het slachtoffer gaat volgens de procedure meteen op zijn buik liggen. De overvaller pakt twee geldcassettes en rent binnen 20 seconden terug naar de auto. Die scheurt meteen weg.

Bijna lege cassettes
De dader heeft een fout gemaakt: hij heeft twee bijna lege cassettes gepakt, die de geldloper net uit de automaat had gehaald. De volle, die er nog in moesten worden gestopt, zijn blijven staan. De buit is dus klein. Zo’n vier maanden later slaat vermoedelijk dezelfde dadergroep nog een keer toe. Op maandag 9 september om 09.00 uur arriveert een geldwagen bij de Albert Heijn aan de Dijkstraat in Honselersdijk.

Terwijl de geldloper de automaat bijvult, komt een zwarte Seat Leon het parkeerterrein op rijden. De chauffeur blijft in de auto zitten, twee andere mannen stappen uit. Ook nu dragen ze regenpakken. Ze rennen naar binnen, bedreigen de medewerker van het waardetransport en gaan er binnen 30 seconden vandoor met geldcassettes. Deze keer zijn het de volle, dus de buit is aanzienlijk groter.

Personeel en klanten bedreigd
De derde overval is op maandag 21 oktober bij de Albert Heijn in winkelcentrum De Stede in Den Haag. Rond 08.15 uur komt een Volkswagen Golf het parkeerterrein aan de achterkant van de winkel op rijden. Er stappen drie mannen uit, die een rondje door de buurt lopen. Als het waardetransport om 08.45 uur arriveert, slaan ze toe. Twee mannen bedreigen de geldloper, die op dat moment net de geldautomaat open heeft gemaakt.

Deze keer hebben de daders hulp nodig van de medewerker van het waardetransportbedrijf om de cassettes uit de automaat en de beveiligde koffers te halen. Daardoor duurt de overval bijna twee minuten. Al die tijd wordt het slachtoffer bedreigd met een wapen. Ook personeel en klanten krijgen het wapen op zich gericht. Als de buit binnen is, rennen de overvallers naar de Golf en die rijdt hard weg over de Hengelolaan.

Overvallers mogelijk getipt
In alle gevallen lijkt het dat de daders precies wisten waar en wanneer ze moesten toeslaan. De politie gaat er daarom van uit dat ze zijn getipt over de procedures en de werkwijze van het waardetransport. Vanwege de grote overeenkomsten tussen de overvallen houdt de recherche er rekening mee dat het gaat om een dadergroep die in wisselende samenstelling heeft gewerkt.

De daders dragen op het Parijsplein en in Honselersdijk regenpakken. Ze slaan steeds toe tijdens de tweede stop van de geldwagen van die dag, telkens rond 09.00 uur en steeds bij een Albert Heijn. Verder komen de daders steeds ongeveer een half uur voor de geldloper aan met hun auto.

Besmeurde biljetten
De cassettes waar het geld in zit, zijn beveiligd. Zodra ze met geweld worden geopend, wordt het geld besmeurd met kleurstof. Als er teveel inkt op zit, zullen afstortautomaten ze niet accepteren. Banken zijn hier alert op. Een aantal buitgemaakte biljetten is teruggevonden in gokkasten in de Schilderswijk in Den Haag.

De politie weet inmiddels ook dat er is geprobeerd om de biljetten die minder vies zijn via afstortautomaten wit te wassen. Het geld is daarna op rekeningen van diverse geldezels gestort. Dat zijn mensen die hun rekening door criminelen laten gebruiken. Ook daar wordt onderzoek naar gedaan.

Verschillende aanhoudingen
Er zit schot in het onderzoek: er zijn diverse verdachten aangehouden die in het bezit waren van met verf besmeurd geld dat mogelijk bij de overvallen is gestolen. Twee mannen zijn aangehouden voor de deur van shishalounge de Mystery lounge in het centrum van Den Haag.

Daarnaast is op 10 december een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden die bezig was een geldbedrag wit te wassen. De politie sluit niet uit dat hij ook betrokken is bij de overvallen of de overvallers kent. Hij is inmiddels weer vrij, maar blijft verdachte in deze zaak.

10.000 euro beloning
Met deze aanhoudingen is de zaak nog niet opgelost. De politie ontvangt graag informatie die naar de hele groep leidt. De hoofdofficier van Justitie in Den Haag heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Naast het tonen van de bewakingsbeelden, is er ook informatie over de auto’s die de overvallers hebben gebruikt. In alle gevallen waren ze gestolen en hoort de politie het graag als iemand weet waar de auto's tussen het moment van de diefstal en de overvallen zijn geweest.

De eerste auto die op 14 mei gebruikt is, is een BMW 3 sedan met kenteken 59-NTJ-2. De BMW werd tussen 9 mei 15.00 uur en 10 mei 10.30 uur gestolen vanaf de Hebronstraat in Rotterdam. Opvallend is dat de wagen op 21 mei, een week na de overval, nog over de Blaak in Rotterdam reed.

Uitgebrande Seat
Op 9 september in Honselersdijk is een zwarte Seat Leon gebruikt, met het valse kenteken 99-ZGT-6. Dit kenteken hoort thuis op een Mercedes, die niets met de overval te maken heeft. De Seat is al in februari 2018 gestolen in Kleef in Duitsland en is na de overval in brand gestoken op de Gantellaan, ter hoogte van de Mariëndijk in Honselersdijk.

Vlakbij de auto is een flesje aangetroffen. Daar zat benzine in, waarmee de brand vermoedelijk is aangestoken. Op het flesje zijn sporen op aangetroffen, die naar het Nederlands Forensisch Instituut zijn gestuurd voor DNA-onderzoek. Ook zijn er sporen aangetroffen van de verf waarmee het gestolen geld is besmeurd.

Twee valse kentekenplaten
Bij de overval aan De Stede op 21 oktober is een Volkswagen Golf gebruikt, die op 7 oktober is gestolen vanaf de Nonnenweer in Werkendam. Er zat toen het originele kenteken 45-KXV-1 op. Kort na de overval werd de Golf aangetroffen op de Zuidwoldestraat in Den Haag met het valse kenteken 8-ZKH-39. Onder deze kentekenplaat zat een ander vals kenteken HL-266-B. Beide kentekens horen bij andere auto’s, die niets met de overval te maken hebben.

In de Golf zijn spullen gevonden, die niet van de rechtmatige eigenaar zijn. Die spullen worden door het NFI onderzocht op DNA-sporen.

Vierde auto
Uit bewakingsbeelden maakt de politie op dat er nog een vierde auto is betrokken bij de reeks overvallen. Een kwartier voor de overval van 14 mei aan het Parijsplein rijdt de zwarte BMW van de daders op de Laan van Wateringse Veld. De bestuurder geeft met het knipperlicht een seintje aan een bordeauxrode Renault Scenic, die achter hem rijdt.

De bestuurder van de Scenic reageert meteen en parkeert in. De BMW rijdt door, maar komt even later terug en parkeert voor de Scenic. Daarna is te zien dat er iemand uit de Renault stapt en instapt bij de BMW. Die rijdt vervolgens naar de Albert Heijn waar de overval plaatsvindt. De Scenic is twee uur na de overval weer vertrokken via de Athenesingel. De politie is ook op zoek naar mensen die deze auto in verband kunnen brengen met de overvallen.

Heeft u informatie?
Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS