Archief
Archiefbeeld Regio15

Archiefbeeld Regio15

Drugsvondst in laboratorium Wateringen groter dan gedacht

De drugsvangst in een bedrijfspand in Wateringen, in februari van dit jaar, was veel groter dan in eerste instantie duidelijk was. Dat meldt mediapartner Omroep West. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit onderzoek, op basis van aanwezige grondstoffen, dat er 550 kilo en mogelijk zelfs 850 kilo drugs in het pand lag. Eerst was er sprake van 350 kilo.

Zes mannen werden eind februari door een arrestatieteam aangehouden in een pand aan de Schipluidenseweg in Wateringen. Er werd een grote hoeveelheid methamfetamine gevonden, ook wel bekend als crystal meth.

Vijf van de verdachten zeggen dat ze zijn misleid en dachten dat ze in de bouw zouden gaan werken. De mannen uit Mexico en de Dominicaanse Republiek vertelden tijdens een eerdere zitting dat ze het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en dat ze onder druk zijn gezet om in het drugslab te werken.

Enorme omvang

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het een "professioneel lab van enorme omvang". "Een lucratieve business." Verder is er voor de officier van justitie geen enkel aanknopingspunt dat er sprake is geweest van mensenhandel en dat er ook geen reden is om dat te onderzoeken.

Tijdens een pro-formazitting vroegen de advocaten donderdag om de vrijlating van de verdachten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. Volgens de rechtbank is de kans op vluchtgevaar bij drie Mexicaanse verdachten groot. Zij komen daarom niet vrij.

Paspoort inleveren

Een verdachte uit Rotterdam, die naar eigen zeggen alleen boodschappen voor de andere mannen deed, mag het proces onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Wel moet hij zijn paspoort inleveren en mag hij geen drugs gebruiken.

Twee andere verdachten mogen voorlopig naar huis als ze een Nederlands woonadres hebben. Zodra dat het geval is en ze hun paspoort inleveren, kan hun advocaat een nieuw verzoek tot voorlopige vrijlating indienen.

Categorieen:
Wateringen 112