Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Duurzaam boeren? In Midden-Delfland gebeurt het al

Door: Monica Overdijkink

Gepubliceerd op: dinsdag 19 juni 2018 16:57


Een ruime meerderheid van de boeren in Nederland wil duurzamer werken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van dagblad Trouw. Boeren willen af van bestrijdingsmiddelen en meer in harmonie met de natuur werken. Maar onzekerheid over de regelgeving houdt ze vaak nog tegen.

In Midden-Delfland wordt al wel door veel bedrijven op een duurzame manier geboerd. Er zijn 35 kringloopboeren, bedrijven die zoveel mogelijk hun eigen veevoer produceren en andere kringlooptoepassingen gebruiken. Ook hebben vijf van hen zich verenigd in een eigen melkcorporatie.

De Nellyhoeve in Schipluiden is één van die vijf. Eigenaar Gertjan Hooijmans begon ruim tien jaar geleden met kringloopboeren. "Ik verbouw mijn eigen veevoer. Als ik het moet kopen kost dat een hoop geld. Door het zelf te doen, ja het is niet gratis, maar het scheelt wel een hoop."

Consument moet mee
Duurzaam boeren hoeft ook niet slecht te zijn voor de bedrijfsvoering: "uiteindelijk hou je er zelfs meer geld aan over," zegt Hooijmans. Toch ziet hij ook wel dat niet iedereen in één keer kan overstappen. "De consument moet ook meegaan. Iedereen wil wel duurzamer, maar daar hangt een prijskaartje aan. Als de melk in de supermarkt tien cent duurder wordt voor een pak en de consument koopt dan toch het goedkoopste dan gaan we het niet redden."

"We doen al veel"
Tegelijk wijst Hooijmans erop dat veel boeren al van alles doen, en dat dat wel wat beter voor het voetlicht gebracht mag worden. Hij herkent zich wat dat betreft wel in het deel van het onderzoek van Trouw waaruit blijkt dat veel boeren vinden dat hun vertegenwoordigers hun werk beter moeten doen.

Voor boeren die nog twijfelen over duurzaam werken heeft de Schipluidense veehouder nog wel een tip: "gewoon de sprong wagen." Wat Hooijmans betreft kan de Midden-Delflandse manier van werken een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. "Al snap ik ook wel dat de situatie in bijvoorbeeld Friesland heel anders is dan hier."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS