Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Duurzaam

Filteren op datum:
        
Mogelijke aansluiting warmteleiding op Westlandse kassen woensdag 2 oktober 2019 14:02

Mogelijke aansluiting warmteleiding op Westlandse kassen

De warmteleiding tussen de Rotterdamse Maasvlakte en Den Haag wordt mogelijk ook aangesloten op de kassen in het Westland. De kansen daarvoor worden momenteel onderzocht, zo blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders in Midden-Delfland aan de gemeenteraad. De warmteleiding is bedoeld om restwarmte vanuit het industrie- en havengebied te kunnen transporteren naar Den Haag en omliggende gemeenten. Het gaat specifiek om een aansluiting op WarmteService Westland, een project dat voorziet in een koppeling tussen diverse tuinbouwbedrijven en geothermiebronnen in Westland en Midden-Delfland. In de tuinbouwsector wordt overigens wel gezegd dat aan een eventuele koppeling voorwaarden moeten worden verbonden. Zo moet de prijs voor restwarmte acceptabel zijn voor de tuinders.De nieuwe 'leiding door het midden' komt waarschijnlijk parallel aan de A4 tussen Rotterdam en Den Haag te liggen. Het tracé loopt onder meer over Midden-Delflands grondgebied. De gemeente en energieleverancier Eneco, initiatiefnemer van de warmteleiding, zijn in principe akkoord over het tracé langs de A4. Omdat de leiding onder de weilanden van boeren gaat lopen, moet ook nog met hen worden onderhandeld.Ook wordt gekeken naar een aftakking naar Midden-Delfland, zo werd eerder al duidelijk. Dit biedt kansen om in de toekomst bijvoorbeeld één of meer dorpskernen op de leiding aan te sluiten of een koppeling te maken met andere warmtenetten.
Lees meer
Video Nieuweweg bespaart al bijna 5.000 ton CO2 vrijdag 27 september 2019 16:04

Nieuweweg bespaart al bijna 5.000 ton CO2

De Nieuweweg (N211) tussen Poeldijk en Den Haag heeft al bijna 5.000 ton CO2 bespaard. Vrijdag stond de teller op 4.973,20 ton. Dat is volgens Kees Berger van Provincie Zuid-Holland te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van 200 huishoudens. Volgens Berger was de eerste mijlpaal in de CO2-reductie eigenlijk al toen er 4.000 bespaard was. Voor de aanleg van de weg is namelijk zoveel CO2 gebruikt. Toen die grens werd overschreden was de weg officieel 'CO2-negatief'. Omdat de provincie nu standaard een duurzaamheidsopgave krijgt bij de aanleg en transformatie van wegen, moeten er in de toekomst meer CO2-negatieve wegen komen. Bij de transformatie van de N470 tussen Delft en Zoetermeer wordt al nagedacht over duurzame innovaties. Daarbij wordt gekeken naar wat wel en niet werkte op de Nieuweweg. Zo is er enorm veel energie bespaard bij de manier waarop het asfalt werd geproduceerd. Een deel ervan is hergebruikt asfalt en bovendien kon het op lagere temperatuur worden gemaakt. Wat waarschijnlijk niet meer terugkomt, is de lantaarnpaal die is bekleed met zonnepanelen. "Dat levert wel energie op, maar kost ook veel geld. Het rendement is daarom te laag."Om de N211 nog duurzamer te maken staat er nog één transformatie op de agenda. Volgend jaar voorjaar wordt de constructie van de stoplichten aan de kant van Poeldijk centrum aangepakt. Die constructie wordt van hout met een FSC-keurmerk gemaakt, in plaats van staal. "Dat is nog uniek in Nederland. Dat betekent dat we geen mijnbouw meer nodig hebben, maar gewoon hout uit de bossen kunnen halen."
Lees meer