Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Duurzaam

Filteren op datum:
        
'Melkveehouders niet gebruiken als compensatie stikstofuitstoot' vrijdag 13 december 2019 13:01

'Melkveehouders niet gebruiken als compensatie stikstofuitstoot'

De gemeente Midden-Delfland wil niet dat boerenbedrijven kunnen worden opgekocht als compensatie voor de stikstofuitstoot van een (woning)bouwproject. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. In heel Nederland liggen talloze bouwprojecten stil vanwege de zogenoemde stikstofuitspraak, die de Raad van State eerder dit jaar deed. Sinds die uitspraak mag er niet meer zomaar gebouwd worden in de buurt van Natura 2000-gebieden, vanwege de uitstoot van stikstof. Als maatregel daarvoor is in Zuid-Holland eerder de beleidsregel intern en extern salderen vastgesteld.Midden-Delfland is daar niet blij mee, omdat extern salderen (stikstofuitstoot die een bouwproject met zich meebrengt compenseren door elders de uitstoot weg te nemen) het mogelijk maakt om een melkveehouderij te gebruiken als compensatie voor een ander project. Dit zou de kwaliteit van het Midden-Delflandgebied niet ten goede komen."De agrariërs zorgen met hun bedrijfsvoering voor het onderhoud van het agrarisch kerngebied in het landschap van Midden-Delfland", aldus B en W.  "Bij extern salderen verdwijnt een bedrijf, met het risico dat de weilanden ongebruikt blijven of worden gebruikt voor de paardenhouderij. Indien dit binnen het agrarisch kerngebied plaatsvindt, tast dit de kwaliteit van het landschap aan en vermindert het de economische stabiliteit van de melkveehouderij en de duurzame voedselproductie."
Lees meer
Groen gas uit zuiveringsinstallatie Harnaschpolder vrijdag 22 november 2019 11:11

Groen gas uit zuiveringsinstallatie Harnaschpolder

De zuiveringsinstallatie Harnaschpolder gaat groen gas produceren. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Delfluent Services (onderdeel van waterbedrijf Evides) hebben een installatie gebouwd die biogas – dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater – omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Het gas wordt geleverd aan de transportsector. Donderdag 28 november wordt de installatie officieel geopend door Evides-directeur Annette Ottolini en hoogheemraad Ruud Egas. Evides wil in 2025 klimaat- en energieneutraal zijn. Ottolini: "Daarbij willen we samen met onze partners actief bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. De groengasinstallatie op Harnaschpolder is daar een succesvol voorbeeld van, dat veel energie en grote milieuwinst levert." Delfland is al eerder begonnen met het omzetten van biogas naar groen gas. Daarvoor werd vorig jaar een installatie gebouwd op zuivering De Groote Lucht in Vlaardingen. Hoogheemraad Egas: "Nu hebben wij samen met Delfluent Services ook een groengasinstallatie gebouwd op de grootste zuiveringsinstallatie van Nederland. Ik ben daar ontzettend trots op." Op AWZI Harnaschpolder zuiveren Delfland en Delfluent Services in totaal zo’n 71,5 miljard liter afvalwater per jaar. Het groene gas wordt verkocht aan de transportsector en geleverd via het netwerk van Westland Infra. Het is jaarlijks goed voor het vergroenen van 30 miljoen kilometer wegtransport: dat is 750 keer met een vrachtwagen duurzaam de evenaar rond. Na de officiële ingebruikname wordt door middel van licht de zuivering één avond letterlijk in het groen gezet.
Lees meer
Gemeente Maassluis wil geen pelletkachels bij Merellaanflats zaterdag 9 november 2019 15:03

Gemeente Maassluis wil geen pelletkachels bij Merellaanflats

De gemeente Maassluis heeft de aanvragen voor het plaatsen van drie stookruimten aan de Merellaan voor de verwarming van in totaal zes flats daar, geweigerd. Volgens de gemeente zijn de aanvragen in strijd met het bestemmingsplan, de stedenbouwkundige beeldkwaliteit, de redelijke eisen van welstand en gemeentelijk milieukundig beleid. De zes flats worden nu nog verwarmd door middel van gasgestookte verwarmingskachels. Maar die zijn aan het einde van hun levensduur. Om de gaskachels te vervangen is een oplossing gekozen voor een drietal pelletkachels (om en om) aan de kant van het spoor met een oppervlakte van 7 bij 8 meter en een hoogte van 3,6 meter. De aanvraag is voorgelegd aan milieudienst DCMR. Uit toetsing is gebleken dat onder meer het aandeel fijnstof zal toenemen ten opzichte van de huidige gasstook en andere duurzamere opties. Ook valt stankoverlast niet uit te sluiten. Verder denkt de gemeente dat de aanvoer van de houtpellets zal leiden tot een verkeerstoename. Dit alles sluit volgens Maassluis niet aan bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.Ook de huurdersvereniging Merellaan, die zo'n 160 huurders zegt te vertegenwoordigen, heeft eerder al laten weten de plannen niet te zien zitten. De flats aan de Merellaan bevatten deels koop- en deels huurappartementen. De VVE's hebben nog de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders.
Lees meer
Video Westlands bedrijf krijgt 1 miljoen euro voor olifantengras donderdag 7 november 2019 08:08

Westlands bedrijf krijgt 1 miljoen euro voor olifantengras

Het Westlandse bedrijf Vibers maakt bloempotten, melkpakken en boterhamdoosjes van... jawel: olifantengras. De lange groene stengels zijn volgens eigenaar Jan-Govert van Gilst dé duurzame vervanger van plastic. En nu de start-up een investering van één miljoen euro heeft gekregen, hoopt die de verpakkingsindustrie wakker te schudden. Met een grote bos lange stengels van minimaal twee meter komt Jan-Govert binnen in het hoofdkantoor van Vibers in Honselersdijk. "Kijk, dit is dus olifantengras. Van de week vers geplukt", vertelt hij met een grote grijns. "Het gras kan nog veel langer worden, zo'n 3,5 meter. Goed voor olifanten om zich achter te verstoppen."Zo'n tien jaar geleden begon Van Gilst met het ontwikkelen van zijn bedrijf. "Tijdens een reis door Borneo zag ik dat massaal bomen werden gekapt en stranden bezaaid waren met plastic. Ik kon het niet loslaten, daar wilde ik iets mee."Opschalen dankzij miljoenJan-Govert stopte met zijn baan in de ICT en bedacht een plan aan de keukentafel. "Ik wilde duurzame grondstoffen gaan telen. Ik had in eerste instantie bamboe in mijn hoofd, maar daar bleken allerlei nadelen aan te kleven. Het gebruikt veel water, woekert en je hebt speciale oogstmachines nodig. Ik ben naar de Wageningse Universiteit gestapt en heb om hulp gevraagd. Zij adviseerden: ga met olifantengras aan de slag. Dat bevat namelijk geen eiwitten en dat is essentieel, omdat die voor verkleuring zorgen."Inmiddels staat zijn bedrijf Vibers als een huis. Van Gilst sleepte de Zuid-Holland Duurzaamheidsprijs in de wacht en kreeg dit najaar een investering van stichting Doen, onderdeel van de Postcode Loterij, van liefst een miljoen euro. "Nu kunnen we opschalen en onze producten echt aan de wereld laten zien."KlimaatproblemenHet olifantengras - ook wel de superheld onder de gewassen genoemd - is oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar Jan-Govert wil elk braakliggend stuk grond in Nederland ook beplanten. "Er groeit inmiddels honderd hectare hier in Nederland."Volgens hem is het gras de toekomst, als we de klimaatproblemen willen vertragen. "Het olifantengras neemt vier keer zoveel CO2 op als een groot bos en kan je hele huis verwarmen. Het is een utopie om alles van olifantengras te maken, maar je kunt er wel heel veel mee vervangen."Potjes en schaaltjesJe kunt namelijk van alles maken met het gras. "We zijn begonnen met papier en karton. Daarnaast is de grondstof in combinatie met een restproduct uit de aardappelindustrie uitstekend geschikt voor het maken van bioplastic."In Van Gilsts kantoor liggen als voorbeeld daarvan tal van bakjes, schaaltjes en potjes. "Steeds vaker kiezen ondernemers voor producten - variërend van verpakkingen, doosjes of bloempotten - gemaakt van olifantengras, zeker hier in het Westland."
Lees meer
Video Proef met ondergrondse wateropslag vrijdag 1 november 2019 08:08

Proef met ondergrondse wateropslag

De gemeente Maassluis gaat in Maassluis West een proef starten om water op te vangen in vier ondergrondse waterbronnen. Die bronnen komen langs de Kwartellaan. Het zijn vier pijpen die ongeveer 30 meter diep worden geboord. Het overtollige water kan dan in ondergrondse waterbronnen worden opgevangen. Bij droogte kunnen de bronnen weer gebruikt worden om planten water te geven of voor blus water bij brand. De opslag is onderdeel van het project Rainproof. De gemeente Maassluis gaat in Maassluis West een proef starten om water op te vangen in vier ondergrondse waterbronnen. Die bronnen komen langs de Kwartellaan. Het zijn vier pijpen die ongeveer 30 meter diep worden geboord. Het overtollige water kan dan in ondergrondse waterbronnen worden opgevangen. Bij droogte kunnen de bronnen weer gebruikt worden om planten water te geven of voor bluswater bij brand. De opslag is onderdeel van het project Rainproof.De gemeente Maassluis bereidt zich hiermee voor op klimaatveranderingen. Rainproof. Er wordt momenteel een grote buis geboord om hemelwater af te voeren naar de haven van Maassluis. Dit is een tijdelijke situatie want als het lukt om het water onder de grond op te vangen, is dat niet meer nodig. Langs het spoor van de Hoekse Lijn zijn soortgelijke bronnen aangelegd.Om zoveel mogelijk ruimte voor water te maken is langs de huizen aan de Kwartellaan ieen grote sloot gegraven. Mocht het hard gaan regenen, is er voldoende ruimte voor opvang gemaakt.
Lees meer