Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Duurzaam

Filteren op datum:
        
Video Tiny houses Den Hoorn staan overeind vrijdag 21 juni 2019 08:08

Tiny houses Den Hoorn staan overeind

De groep tiny houses in Den Hoorn krijgt langzaam vorm. Midden-Delfland gaf eerder toestemming voor de plaatsing van negen huisjes van maximaal 40 vierkante meter bij bedrijventerrein Vrij Harnasch. Donderdag zijn het vijfde en zesje huisje neergezet. Iedereen heeft zijn eigen reden om hier te willen wonen, maar een ding hebben alle toekomstige bewoners gemeen: ze willen iets anders dan een standaard-huis. "Ik wilde op mezelf wonen, in het groen", zegt Max van Mierlo uit Schipluiden. Hij heeft zijn huisje in een half jaar gebouwd, op het terrein van een oom die aannemer is.Het huisje staat op wielen, is voornamelijk van hout en heeft tien zonnepanelen op het dak. "Daarmee ben ik zelfvoorzienend", vertelt Van Mierlo. De wielen hebben een functie. De tiny houses mogen maximaal tien jaar blijven staan in Den Hoorn. "Daarna ga ik ergens anders heen", zegt de bouwkundestudent, die later aannemer wil worden in het bouwen van hernieuwbare huizen.Geen rommelTim van den Noort heeft al ervaring met wonen in een mini-huisje. "Je moet goed samen in een ruimte kunnen zijn", zegt hij. Hij en zijn vriendin hebben daar geen probleem mee. "We hebben wel luxe spullen in huis, maar niet meer dan nodig. Je hebt geen rommel in huis."De toekomstige bewoners zeggen allemaal dat ze graag in het groen wonen, met ruimte om buiten te zijn. Het stuk land waar ze op staan krijgt onder meer een gezamenlijke moestuin en een gedeeld huisje met een wasmachine.Groen grasPim Kleisen uit Delft laat zijn huisje donderdag brengen met een dieplader en een truck met een hijskraan. "Eerst was ik nerveus, maar ik heb gezien hoe goed ze het aanpakken en ik heb nu het vertrouwen dat de mannen het goed gaan doen." Kleisens vertrouwen is terecht: binnen een uurtje staat zijn zelfgebouwde huisje op zijn plaats.Er moeten er nog drie volgen. Als het goed is staan die er binnen een maand. "Dan moet het gras nog groeien", zegt Kleisen, "dan zitten we echt in het groen."
Lees meer
Nieuw afvalplan Westland moet restafval terugdringen woensdag 19 juni 2019 16:04

Nieuw afvalplan Westland moet restafval terugdringen

Om de hoeveelheid huishoudelijk restafval terug te dringen, wil de gemeente Westland vanaf 2020 de grijze container nog maar één keer in de drie weken legen. Daarnaast krijgen inwoners de keuze hoe zij hun pbd-afval (plastic, blik en drinkpakken) scheiden: zelf brengen naar de ondergrondse container of een tweewekelijkse leging van een nieuwe minicontainer of zak. Dat staat in het Afvalplan Westland, dat komende maand wordt besproken in de gemeenteraad. Het plan vervangt het oorspronkelijke voorstel uit oktober vorig jaar, waarin ook al uit was gegaan van het ophalen van plastic afval aan huis, maar de grijze bak nog maar één keer per maand zou worden geleegd. Dat voorstel kreeg in de gemeenteraad de handen niet op elkaar.Westlanders bieden gemiddeld 229 kilo restafval per jaar aan. Daarvan bestaat volgens een analyse van de gemeente 70 procent uit GFT en etensresten, papier, glas, textiel en plastic verpakkingsmateriaal. Dit afval kan al worden gescheiden, maar dit wordt nog niet genoeg gedaan. In potentie kan de hoeveelheid restafval daardoor met gemiddeld 150 kilo per inwoner dalen.In april hield de gemeente Westland een enquête onder inwoners waarin werd gevraagd wat hen kan helpen om het pbd beter te scheiden. "Een deel van de inwoners wil een ondergrondse container, een ander deel wil een extra minicontainer voor de inzameling van pbd. Een klein deel geeft aan een voorkeur te hebben voor inzameling met zakken", aldus de gemeente. "Door inwoners de keuze te geven of zij gebruik gaan maken van de haal- of brengvoorziening, of van beide, wordt het draagvlak vergroot."Bovendien is in andere gemeenten gebleken dat het verlagen van de inzamelfrequentie van de grijze container ervoor zorgt dat de hoeveelheid restafval afneemt en de andere stromen beter worden gescheiden.De nieuwe inzamelmethode is nodig, omdat Westland jaarlijks een kleine 2,2 miljoen euro tekort komt op het 'product Afval'. Bij betere scheiding neemt dit bedrag af. Daarnaast is landelijk de doelstelling afgesproken om de hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner per jaar in 2020 terug te brengen tot maximaal 100 kilo. Met de maatregelen wordt dat aantal nog niet gehaald, maar wordt wel een belangrijke stap gezet, denkt het college van B en W. Daartegenover staat wel een investering van 2,8 miljoen euro.Naast de genoemde maatregelen wil de gemeente Westland ook inzetten op educatie, toezicht, handhaving en monitoring om zo inwoners ook duidelijk te maken hoe je het beste kunt scheiden.
Lees meer