Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Duurzaam

Filteren op datum:
        
Subsidiepot voor klimaatbestendig maken woning leeg dinsdag 20 augustus 2019 09:09

Subsidiepot voor klimaatbestendig maken woning leeg

Het Hoogheemraadschap van Delfland geeft geen subsidies meer aan mensen die maatregelen willen nemen om bijvoorbeeld hun woning klimaatbestendig te maken. De regeling is volgens het hoogheemraadschap zo goed gebruikt, dat de pot leeg is. Het hoogheemraadschap betaalde volgens mediapartner Omroep West in de afgelopen drie jaar 1.070.000 euro subsidie aan wat het 'groene maatregelen' noemt. Zo werden met subsidie 75 regentonnen aangeschaft, kwamen er tachtig groene daken bij en legden elf scholen een schoolplein aan waar meer groen te vinden is.Voor dit jaar had Delfland 300.000 euro ter beschikking gesteld. Dat geld was in juni al vergeven. Twee maanden later was de 150.000 euro waarmee het oorspronkelijke bedrag verhoogd was ook al op. "We vinden dit een mooie ontwikkeling", zegt een woordvoerder. "Het geeft aan dat het onderwerp leeft in de regio en dat zowel particulieren als bedrijven klimaatbestendige maatregelen nemen."Vooral particulierenVolgens Delfland kwam 87 procent van de aanvragen van particulieren waarvan een groot deel een bedrag van 500 euro of minder aanvroeg. Het grootste deel van het geld ging echter naar het aanleggen van schoolpleinen en groene daken op bedrijven en instellingen.De regeling, die halverwege 2016 werd ingesteld, zou eigenlijk tot december 2019 duren. Mogelijk wordt dit najaar extra geld gestort in de pot waardoor de stimuleringsregeling weer opengesteld kan worden. "Maar of dit gebeurt hangt af van een politieke beslissing", aldus de woordvoerder.InspiratieDe subsidieregeling heeft er volgens Delfland voor gezorgd dat ook gemeenten geïnspireerd zijn om klimaatbestendige maatregelen aan te moedigen. De gemeente Westland verdubbelt bijvoorbeeld de subsidie die door Delfland verstrekt wordt.
Lees meer
Nieuwe kas-in-een-kas in World Horti Center vrijdag 5 juli 2019 09:09

Nieuwe kas-in-een-kas in World Horti Center

Met het doorknippen van een wel heel bijzonder lint is donderdag de All Climate Greenhouse in het World Horti Center geopend. Studenten van Lentiz/MBO Westland knipten een lint vol groenten uit de onderzoekskas door, waarmee de meest futuristische glastuinbouwtechnologie in Nederland officieel in gebruik is genomen. De bijzondere kas-in-een-kas zal voornamelijk gebruikt gaan worden voor onderwijs, waarbij de techniek en tools geleverd worden door de participerende bedrijven. De All Climate Greenhouse is daarmee niet alleen een technologisch hoogstandje dat voortkomt uit de samenwerking van diverse glastuinbouwbedrijven, maar ook het meest vernuftige leslokaal van Nederland, aldus Atie de Gier, directeur MBO Westland. Het unieke van de All Climate Greenhouse is dat het eigenlijk twee kassen zijn: een grote kas als buitenschil met daarin een wat kleinere kas met twee afdelingen. In de buitenste kas kan elk buitenklimaat ter wereld nagebootst worden, waarna in de binnenste kas gekeken kan worden hoe in dat klimaat de teelt van diverse gewassen geoptimaliseerd kan worden. Zo staat de buitenste kas momenteel afgesteld op het klimaat van Vietnam en wordt er in de binnenste kas door studenten onderzocht wat de effecten van verschillende temperaturen zijn op de komkommerteelt.De All Climate Greenhouse is ontwikkeld door diverse bedrijven die participeren in World Horti Center.
Lees meer