Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
Video Dorpswethouders in Westland: hier kan Varekamp mee aan de slag dinsdag 14 januari 2020 13:01

Dorpswethouders in Westland: hier kan Varekamp mee aan de slag

De gemeente Westland introduceert dit jaar dorpswethouders. Inwoners van de kernen krijgen een wethouder als vast aanspreekpunt, die om de twee maanden een inloopspreekuur houdt. Wethouder Pieter Varekamp wordt de dorpswethouder van Naaldwijk en kan zijn borst natmaken. Mensen op straat beginnen al snel over de winkelleegstand in het centrum van Naaldwijk. "Ik ben al een tijdje niet geweest en wilde naar Vingerling, maar die is er niet meer. Toen wilde ik even naar een winkel voor de telefoon, en die is er ook niet meer."De huurprijzen moeten naar beneden, zegt een andere passant. "Ik heb hier veertig jaar lang een slijterij gehad. Naaldwijk is altijd sterk geweest door zelfstandige winkeliers, niet door ketenbedrijven."Oud-wethouder Jan van den Bosch van Naaldwijk is positief over het fenomeen dorpswethouder. "Dat versterkt de samenwerking tussen de bevolking en het gemeentebestuur." Ook hij weet wel iets waar Pieter Varekamp werk van kan maken. "Op het gebied van openbare werken kan hier en daar een inhaalslag geleverd worden. Maar ja, daar hoort een financieel plaatje bij."Overzicht van de verdeling: * wethouder Cobie Gardien: De Lier en Maasdijk;* wethouder Piet Vreugdenhil: 's-Gravenzande en Heenweg;* wethouder Ben van der Stee: Kwintsheul en Wateringen;* wethouder Leen Snijders: Monster en Ter Heijde;* wethouder Pieter Varekamp: Naaldwijk;* wethouder Albert Abee: Honselersdijk en Poeldijk.
Lees meer
Video Vuurwerkondernemer: 'we laten ons dit feest toch niet afpakken?' dinsdag 7 januari 2020 17:05

Vuurwerkondernemer: 'we laten ons dit feest toch niet afpakken?'

Bij vuurwerkverkoper Marcel Koene uit 's-Gravenzande komt het stoom uit zijn oren. Vier weken na 'een goed gesprek' met burgemeester Bouke Arends van Westland over vuurwerkverkoop, pleit diezelfde burgemeester nu voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk in Westland. De ondernemer voelt zich belazerd. Eind november is burgemeester Arends op bezoek bij ondernemer Koene van tuincentrum De Carlton. De burgemeester reikt de titel van het NK Kerstdorp bouwen uit en daarna is er een gezellig gesprek over het tuincentrum, de vuurwerkverkoop in de laatste dagen van het jaar en dat De Carlton vuurwerkvoorlichtingslessen geeft op basisscholen. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. De burgemeester vraagt volgens Koene zelfs nog of de gemeente Westland moet helpen bij die lessen, maar dat is niet nodig. TraditieDe roep om een vuurwerkverbod maandag komt voor de vuurwerkverkoper dan ook als een donderslag bij heldere hemel. "Waarom moet Westland hierin voorop lopen?", vraagt de ondernemer zich af. "De vuurwerktraditie is hier zo diep geworteld. Ik heb niet voor niets een van de grootste vuurwerkwinkels van het land."De burgemeester vindt schade en overlast voor inwoners, handhavers en hulpverleners te groot. "Als je een traditie in ere wilt houden, moet je daar als samenleving echter wel verantwoordelijk mee kunnen omgaan", aldus Arends. Maar daar zit volgens Koene niet het probleem. "Het illegale vuurwerk is het probleem en moet je keihard aanpakken en handhaven. Want we willen het feetje van oud en nieuw toch niet zomaar laten afpakken?"In gesprekMarcel Koene wil met de burgemeester en met voor- en tegenstanders van een vuurwerkverbod in gesprek. De ondernemer ziet overigens veel meer in een landelijke aanpak, en niet op gemeentelijk niveau.De politiek in Westland is verdeeld over een algeheel vuurwerkverbod. D66 Westland komt over twee weken met een motie om consumentenvuurwerk in Westland te verbieden.
Lees meer
Bedrijventerreinen luiden de noodklok vrijdag 20 december 2019 10:10

Bedrijventerreinen luiden de noodklok

De ondernemers op de agrologistieke bedrijventerreinen in Westland hebben in een brief aan de gemeente de noodklok geluid. Het faciliteren van bedrijven en het vlot afgeven van vergunningen is volgens hen namelijk ver beneden de maat. De manier van werken door het gemeentelijk apparaat frustreert in hoge mate de voortgang van de bedrijfsontwikkelingen. Nieuwbouwplannen lopen vast in ambtelijke processen en procedures. De voorzitter van de Cluster Agrologistieke Bedrijventerreinen Westland, voormalig minister Karla Peijs, vraagt in de brief op korte termijn een gesprek met het college van B en W om hiervoor een oplossing te vinden. "Deze situatie is onhoudbaar." Volgens de ondernemers zou er een 'uitstekende samenwerking' tussen gemeente en ondernemers moeten zijn, maar laat de medewerking en het meedenken van de gemeente op verschillende niveaus sterk te wensen over. "Het lijkt of elke wil ontbreekt om mee te denken in oplossingen. We hebben het hier dan niet alleen over de nieuwbouwplannen maar ook over het enorme gebrek aan ruimte om op een verantwoorde en gezonde manier bedrijven te kunnen ontwikkelen. Besluiteloosheid in het ambtelijk apparaat en wellicht ook bij u, wethouders, is de doodsteek voor het unieke ondernemerschap dat Westland kenmerkt", schrijft Peijs in de brief. GemeenteBelang Westland wil de brief, die begin december naar het college is gestuurd, op de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie EFO aan de orde stellen. Volgens Herwi Rijsdijk, directeur ABC Westland in Poeldijk, is er inmiddels een eerste gesprek geweest met wethouder Varekamp. Rijsdijk heeft 'goede hoop' dat de situatie verbetert.De wethouder geeft in een schriftelijke reactie toe dat het vaak te lang duurt, voordat bedrijven kunnen uitbreiden. "Daarom zijn we bezig om de dienstverlening te stroomlijnen, zodat bedrijven sneller weten waar ze aan toe zijn. Dat is belangrijk voor ons glastuinbouwcluster. We gaan binnenkort verder in gesprek met Cluster Agrologistieke Bedrijventerreinen om de knelpunten op korte en lange termijn aan te pakken."
Lees meer