Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
Video Noodkreet van strandondernemers: 'NOW-regeling?!' donderdag 9 april 2020 08:08

Noodkreet van strandondernemers: 'NOW-regeling?!'

Tiientallen strandondernemers en badplaatsen vragen aandacht voor de problemen rond de 'NOW-regeling'. Dat is een regeling die de overheid onlangs presenteerde aan het bedrijfsleven waarmee 90 procent van het loon gecompenseerd wordt. Voor seizoensbedrijven, die de piek in de zomer hebben liggen, biedt dat geen uitkomst. In de zogenoemde NOW-regeling staat namelijk dat 90 procent van het loon wordt gecompenseerd aan bedrijven, maar daarbij wordt er gekeken naar het uitgekeerde loon in januari 2020. Veel strandtenthouders zijn in de winter echter dicht. Toen op 15 maart het bericht naar buiten kwam hebben veel horecabedrijven hun personeel in dienst gehouden en doorbetaald.Ook in onze regio deden strandexploitanten mee aan de actie. Op het 's-Gravenzandse slag Vlugtenburg maakten strandclubs Elements Beach en De Pit met zonnebedjes de tekst 'NOW-regeling?!'. Ook vloog een vliegtuigje met spandoek de kustlijn af. Daarop was te lezen 'Strandtenten in het NOW'. Voor Marleen Boulogne van De Pit valt de coronacrisis extra zwaar. Zij heeft afgelopen vrijdag nog contracten met werknemers getekend, en niet veel later kwam zij erachter dat strandtenthouders weinig aan de NOW-regeling hebben. "Dat maakt het extra zuur."Toch houden de exploitanten hoop. Zij kijken met veel belangstelling uit naar het afschalen van de coronamaatregelen. Zij hopen in juni weer de deuren te mogen openen. 
Lees meer
Aansturing op alternatief gebruik van tuinbouwproducten woensdag 8 april 2020 12:12

Aansturing op alternatief gebruik van tuinbouwproducten

Gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) steunen het onderzoek naar alternatieven voor tuinbouwproducten die anders vernietigd worden of gebruikt zouden worden als compost. Wethouder Albert Abee van Westland: "De coronacrisis is een trieste aanleiding. Maar met dit onderzoek willen we biobased mogelijkheden voor de tuinbouw aantonen, zodat de sector toch de vruchten kan plukken van deze crisis." Het onderzoek richt zich met name op plantinhoudstoffen. Die zouden gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kleur-, geur- en smaakstoffen. Inmiddels zijn er al zeker achttien concrete dossiers. Er worden als gevolg van de coronacrisis tal van tuinbouwproducten vernietigd. Hierdoor gaan ook nuttige inhoudstoffen verloren. Daarom hebben enkele partijen het initiatief genomen voor onderzoek naar gebruik van bijvoorbeeld oliën, kleurstoffen en gedroogde plantendelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door laboratoriumbedrijf Varta. Dat maakt van twintig tuinbouwproducten monsters die worden aangeboden aan ondernemers in bijvoorbeeld de cosmetica-, geur- en smaakindustrie.Varta doet dit in opdracht van BioBoost. Dit is een Europees samenwerkingsproject tussen Westland/Greenport West-Holland en Belgische en Engelse partners. Financiers van het onderzoek zijn gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN, een initiatief van Glastuinbouw Nederland), met aanvulling vanuit de EU via het Interreg project Bioboost. Willem Kemmers, projectleider van Biobased Greenport West-Holland en BioBoost zegt: "Met dit onderzoek werken we aan praktische nieuwe kansen voor ondernemers in de tuinbouw. We hopen zo snel mogelijk alternatieven te vinden voor verschillende sierteeltproducten. Niet alleen voor tijdens de coronacrisis, maar ook voor daarna. Planten hebben nu eenmaal meer potentie dan waar we nu meestal van uitgaan." Telers die willen meewerken, kunnen zich melden bij Willem Kemmers, via het e-mailadres: biobased@greenportwestholland.nl.
Lees meer
Video De Bonte Haas vraagt hulp bij UWV: 'Maar het is niet helemaal eerlijk' dinsdag 7 april 2020 15:03

De Bonte Haas vraagt hulp bij UWV: 'Maar het is niet helemaal eerlijk'

Ondernemers kunnen sinds maandag een aanvraag bij het UWV doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Al snel kwamen er duizenden aanvragen binnen, waaronder ook die van Marlene van Nierop, eigenaresse van De Bonte Haas in Wateringen. "Eindelijk gebeurt er iets." Door Steffie Taal Vier weken geleden deed Marlene al een eerste aanvraag voor steunmaatregelen. "Maar die aanvraag kwam weer terug, nu lijkt er echt iets te gebeuren. Ik heb gelukkig niet in de wachtrij hoeven staan. Binnen vijf minuten was ik er doorheen."Marlene doet net als vele andere bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis, een beroep op de noodmaatregel NOW (overbrugging voor werkbehoud.) Het kabinet neemt bij deze steunhulp een groot deel van de loonkosten over, als bedrijven zo hard geraakt worden door de coronacrisis dat ze deze zelf niet meer kunnen betalen.Afhaalmaaltijden"Onze vaste medewerkers worden tot nu wel gewoon doorbetaald", vertelt Marlene. "Maar we lijden ondertussen wel 90 tot 95 procent omzetverlies. We hebben nog een kleine doordraai, omdat we met afhaal- en bezorgmaaltijden werken. Maar eigenlijk werkt dat nu in ons nadeel."Van Nierop doelt op het feit dat hoeveel de overheid voor haar rekening neemt in de steunhulp, wordt bepaald door hoe hard een bedrijf geraakt is. Bij 100 procent verlies van omzet neemt de overheid 90 procent van de loonkosten over.KlapDaarnaast is regeling er voor bedrijven die gedurende drie maanden minimaal 20 procent omzetverlies hebben en wordt er gekeken naar de omzet van 2019. "Het is allemaal niet helemaal eerlijk", vindt Van Nierop. "Er zijn ook bedrijven die pas dit jaar begonnen zijn."Voor de eigenaresse van De Bonte Haas was het een klap dat ze drie weken geleden plotseling dicht moest. "Het was zo acuut en abrupt. Die zondagavond, 15 maart, hadden we gewoon gasten. We moesten hen opeens vertellen: 'Over een half uur gaan we dicht'. Ik heb wel even moeten huilen."'Als we maar open kunnen'Ze hoopt dat de maatregelen niet nog verder verlengd worden. "Dat zou echt een rampscenario zijn. Als we maar open kunnen, desnoods met beperkingen. Maximaal aantal gasten, en 1,5 meter tussen de tafels. Ik kan me voorstellen dat het ook niet meteen weer normaal is."Om de komende maanden te overbruggen, werkt het vaste personeel - dat ook nog gewoon salaris ontvangt - nu aan renovatie van het terras. "Mijn chefkok is stratenmaker geworden", lacht Marlene.Onzekere situatieWel ziet ze de reserveringen voor feesten en partijen steeds verder teruglopen. "Ik heb zelfs annuleringen voor augustus, terwijl er dan nog helemaal geen reden voor is. Maar ik snap het wel. De hele situatie is zo onzeker, mensen durven nu geen feestje te boeken."Marlene is blij als de financiële steun van de overheid écht komt, maar wanneer, dát weet de onderneemster nog niet. "Binnen vier weken wordt ons verzoek eerst beoordeeld. Ik durf nog niet te zeggen wat het ons precies gaat opleveren."
Lees meer
Rutte stak licht op bij Westlandse transporteurs maandag 6 april 2020 22:10

Rutte stak licht op bij Westlandse transporteurs

Minister-president Mark Rutte bezocht maandag twee van de vele transportondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis. Hij was te gast in het Westland bij Lievaart en de Daily Logistics Group. Beide bedrijven gaven de premier inzicht in de huidige situatie bij hun bedrijven. Van de 58 vrachtauto’s die het transportbedrijf Lievaart telt, staan er nu 40 stil. Het bedrijf vervoert bloemen naar Italië, maar na het instellen van de quarantaine in dat land ligt het bloementransport volledig stil. De transporteur kon zijn chauffeurs een paar weken inzetten voor het transport van levensmiddelen tijdens de hamsterpiek bij grote supermarktketens. Ook stuurde Lievaart zelfs lege vrachtwagens naar Italië om er WC-papier op te halen. Dit waren slechts tijdelijke opdrachten.Moederdag Vanwege Pasen is deze tijd voor de transporteur normaal de drukste periode van het jaar, zoals bijvoorbeeld rond Moederdag, de tweede zondag van mei. Lievaart hoopt dat de situatie in Italië het tegen die tijd weer mogelijk maakt bloemen te kunnen leveren. Het is extra zuur dat Lievaart er zo’n tien jaar over deed om uit de kredietcrisis van 2008 te komen. Het bedrijf verwacht straks weer tien jaar nodig te hebben om uit het coronadal te kruipen.PatatTransporteur Daily Logistics telt 500 vrachtwagens en vervoert diepvriesproducten, waaronder patat, voor fastfoodketens binnen Europa en kreeg te maken met een vermindering van 50 procent van de ritten. Het bedrijf verzorgt ook het vervoer voor supermarktketens, dat gelukkig doorgaat. De onderneming vestigt haar hoop op het blijvende transport van groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk. Maar zij verwacht ook dat het transport van zeecontainers met uit Peru geïmporteerde avocado’s zal afnemen. NoodmaatregelElisabeth Post, voorzitter van de organisatie Transport & Logistiek Nederland, nam deel aan het werkbezoek van de premier. Ze is positief over de snelheid waarmee het kabinet de tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) invoerde. "Het behouden van transportbedrijven en de banen binnen deze sector is cruciaal om Nederland draaiende te houden, ook na de coronacrisis", aldus Post.  Ze gaf tevens aan, dat het wel noodzakelijk is de regeling te verfijnen. Bedrijven die onderdeel zijn van een groter concern, hebben soms geen recht op ondersteuning terwijl ze wel in de problemen zitten en hun personeel niet bij andere delen van het concern aan de slag kan. Ook ondernemingen die afhankelijk zijn van één seizoen, zoals de bloementransporteurs, zijn niet geholpen, omdat de berekening voor steun is gebaseerd op een gemiddelde van een heel jaar. Rutte de bezochte bedrijven een hart onder de riem: "Complimenten aan de hele sector. Laten we hopen dat we de schade kunnen beperken en het weer allemaal een beetje normaal wordt in Nederland. Daar gaan we aan werken. Dank jullie wel!"
Lees meer
Honderden reacties op nieuwe huurwoningen De Kreek maandag 6 april 2020 15:03

Honderden reacties op nieuwe huurwoningen De Kreek

Woningcorporatie Wonen Midden-Delfland had honderden kandidaten voor de nieuwbouwwoningen in de nieuwe wijk De Kreek in Den Hoorn. Per woning ging het om 105 tot 516 reacties. De eerste huizen zijn afgelopen week opgeleverd. In De Kreek komen voor huurders 21 ruime eengezinswoningen en 3 appartementen, waarvan er 13 met voorrang zijn aangeboden aan inwoners van de gemeente Midden-Delfland. Het gaat om 6 woningen voor starters en 7 voor doorstromers die een huurwoning of een goedkope koopwoning achterlaten.Overdracht in coronatijdVanwege de coronacrisis zijn voor de overdracht van de woning extra maatregelen genomen. De huurders hadden de stukken die zij moesten ondertekenen vooraf per post ontvangen. Het getekende contract werd in een van de nieuwe nog lege woningen aan een lange tafel gewisseld, om zo anderhalve meter afstand te kunnen houden.Eerste cittaslowwijkDe Kreek wordt de eerste cittaslowwoonwijk genoemd. Het heeft een dorps karakter en een landelijke sfeer, de mensen wonen als het ware in het landschap. De woonwijk bestaat uit drie delen die van elkaar gescheiden zijn door groene gebieden. De complete wijk bevat 140 woningen. De eerste koopwoningen zijn begin dit jaar al opgeleverd, de bouw voor fase 2 en 3 is in februari gestart. In het derde kwartaal van 2020 kunnen de eerste kopers van die huizen hun intrek nemen. Alle koopwoningen zijn al verkocht.
Lees meer