Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
Video 'Maak Vliethof twee keer groter en autoluw' donderdag 13 september 2018 16:04

'Maak Vliethof twee keer groter en autoluw'

De ondernemersvereniging van Wateringen heeft een zeer ambitieuze visie gepresenteerd voor het dorp. Een van de aspecten is het Vliethof twee keer zo groot maken. Verder moet er een fonkelnieuw complex komen met woningen, winkels en daaronder een enorme parkeergarage. De bekende makelaar Erik Koeze ziet al langer dat het dorp dreigt te verstoppen. Hij is ad interim voorzitter van BIZ Wateringen en heeft zijn visie woensdagavond kenbaar gemaakt aan ondernemers en raadsleden. Alle politieke partijen waren vertegenwoordigd. "We missen een logistieke loop in de kern Wateringen", begint Koeze. Hij doelt daarmee het verkeer op de Herenstraat dat geregeld vaststaat en ook op de bevoorrading van de winkels. De Valkenlaan die vaak gebruikt wordt, is daar eigenlijk veel te klein en smal voor. "We hebben drie pleinen in Wateringen, maar het zijn eigenlijk parkeerplaatsen". Het dorpse karakter onderscheidt Wateringen van de omliggende gebieden als Wateringse Veld en Den Haag Zuid-West, meent Koeze. "Dat dorpse karakter willen wij accentueren". Met architect Iemke Bakker zet BIZ Wateringen plannen op papier.Het Vliethof moet een echt dorpsplein worden waarbij winkelen 'een beleving' wordt. Dus niet snel een winkel inlopen en op de fiets weer weg, maar ook koffie drinken op het terras in de zon. Bakker pleit ervoor om het gebouw met daarin Vers5 te vervangen door een nieuw pand. Daarin winkels en woningen voor jongeren en ouderen. De parkeergarage zou ruimte moeten bieden aan zo'n 180 auto's.Erik Koeze wil nog dit jaar overleggen met de gemeente Westland over de haalbaarheid en het realisme, waar hij zelf niet aan twijfelt. "Ondernemers durven en er zijn weinig eigenaren in het gebied (Vliethof - red.). Ik zou het mooi vinden als er in 2019 of 2020 concreet wat gebeurt". 
Lees meer
Video Installatiebedrijf nodigt 600 scholieren uit voor techniekles woensdag 12 september 2018 16:04

Installatiebedrijf nodigt 600 scholieren uit voor techniekles

Het aantal vacatures in de technieksector stijgt iedere dag meer en meer. Vooral jongeren zijn hard nodig, omdat het beroep vergrijst. Voor installateur Henk Boerma uit 's-Gravenzande reden het tij te keren. Hij nodigt deze week honderden scholieren uit voor technieklessen op zijn bedrijf en dat van collega's. Watertechniek, licht- en geluidstechniek, metaaltechniek, de wereld van beveiligingscamera's. De leerlingen krijgen er deze week van alles over mee.Deze woensdagmiddag waren leerlingen van ISW Sweelincklaan uitgenodigd om te proeven aan het vak. "Zij moeten nog een keuze maken welke richting zij op gaan", vertelt Henk. Door ze enthousiast te maken voor de sector hoopt hij dat de leerlingen een toekomstige carrière in de techniek bewandelen.En dat lukt. De leerlingen zijn razend enthousiast en kunnen er geen genoeg van krijgen. Ook wiskundedocent Cees de Hoog omarmt deze middag van harte. "Wij moeten met de klassen bedrijven in om kennis te maken. Dit is een perfecte manier". Initiatiefnemer Henk Boerma liet ook een grote bus aanrukken waar vele proefjes gedaan kunnen worden. Hij krijgt nu al vragen van docenten en leerlingen om de lessen volgend jaar weer te organiseren. Hij ziet de leerlingen met een voldaan gevoel vertrekken en is positief over de toekomst."Als er maar 10 van de 600 scholieren de techniekkant opkomen, dan zijn we al blij". 
Lees meer
Video Veel fusies in het Westland: 'Bedrijven zoeken schaalvergroting' vrijdag 31 augustus 2018 16:04

Veel fusies in het Westland: 'Bedrijven zoeken schaalvergroting'

En weer kondigen twee tuinbouwbedrijven in de regio een fusie aan. Rozenkwekers Van den Berg uit Delfgauw en Van der Drift uit Kwintsheul lieten woensdag weten dat ze samen verder gaan. De aankondiging past in een reeks van fusies van familiebedrijven die zoeken naar schaalvergroting. "Een logische ontwikkeling", zegt branchevereniging LTO Glaskracht. De afgelopen tijd werden er meer fusies aangekondigd, vooral in tomatenland. Red Star en Looye Kwekers uit De Lier gaan samen, Zwinkels uit Westland en Dukker uit Tinte op Voorne-Putten fuseren per 1 janauri, en De Kabel uit De Lier gaat samen met Schenkeveld uit Schipluiden.De schaalvergroting is volgens de bedrijven nodig om sterk te blijven staan tegenover de belangrijkste afnemers: de supermarkten. In een persbericht schrijven de families Van der Kaaij en Looije, eigenaren van Red Star en Looye: "Met het samengaan spelen de beide families in op de schaalvergroting die plaatsvindt in de markt van groenten en fruit, zowel aan de zijde van de aanbieders als bij afnemers. In die markt willen zij met merken hun positie blijvend versterken en de zelfstandige status behouden als bedrijf van families."'Fusie betekent groei'Ook Dukker en Zwinkels Tomaten laten zich in soortgelijke bewoordingen uit: "Van twee sterke familiebedrijven naar één robuust bedrijf van meerdere families. Hierdoor kan een ieder zich specialiseren en kunnen ambities optimaler worden ingevuld."Daarnaast gelden voordelen op bijvoorbeeld het gebied van verkoop van de producten, en inkoop van bijvoorbeeld software, denkt Loek van Adrichem van Van den Berg Roses. Alle betrokken bedrijven benadrukken dat de fusies voor meer werkgelegenheid gaan zorgen, niet voor minder.Nieuwe trendVolgens LTO Glaskracht is er sprake van een trend. "Zoveel fusies in zo korte tijd hebben we niet eerder gezien", aldus voorzitter Sjaak van der Tak van de branchevereniging. Van der Tak ziet het als een logische ontwikkeling: "Zo kunnen ze hun producten makkelijker verkopen aan de Jumbo of de Albert Hein."De klant van die supermarkten zal daar in de prijs waarschijnlijk niets van gaan merken. "Nee, de prijsvorming zal hetzelfde zijn", denkt Loek van Adrichem.
Lees meer
Opening MiddenInn in Maasland maanden vertraagd donderdag 30 augustus 2018 16:04

Opening MiddenInn in Maasland maanden vertraagd

De opening van restaurant MiddenInn aan de Kerkweg in Maasland is met zeker twee maanden vertraagd. De uitbater zegt van de gemeente Midden-Delfland de toezegging te hebben gekregen komende zaterdag open te mogen, maar bezwaren van omwonenden tegen de vergunning voor het terras gooien roet in het eten. De bezwaartermijn loopt deze donderdag af, maar de bezwaarcommissie komt pas op 2 oktober samen. "Als die de bezwaren afwijst, gaan er nog eens twee weken overheen voor ik open zou mogen", zegt uitbater Fred Voois. "En zelfs dat is nog maar de vraag, want er kan daarna ook nog beroep worden aangetekend bij de rechtbank."Voois zegt alles al maanden rond te hebben. Alleen tegen een door de gemeente verleende vergunning voor het buitenterras - de vergunning ligt sinds 19 juli ter inzage - hebben enkele bovenburen bezwaar gemaakt. De bezwaren zouden gaan over een gebrek aan parkeerplaatsen en stankoverlast van rokers op het terras.Volgens Voois zijn echter meer dan dertig parkeerplaatsen gerealiseerd bij de bouw van het pand. De uitbater denkt dat de bovenburen alleen bezwaar maken omdat ze geen horeca onder zich willen, "terwijl zij toen ze hier kwamen wonen, wisten dat er een horecabestemming op het pand zit."MiddenInn - dat voorheen gevestigd was bij de bushalte Viaduct, maar daar wegging vanwege een conflict met de eigenaar van het pand - draait donderdagavond proef voor 33 gasten, maar moet daarna dus weer voor maanden dicht. Voois: “Mensen hebben ontslag genomen bij hun vorige werkgever om voor mij te kunnen werken.”Reactie gemeenteDesgevraagd bevestigt de gemeente Midden-Delfland het advies van de bezwaarschriftencommissie begin oktober te verwachten.Klopt het dat MiddenInn wel al eerder mag proefdraaien?Reactie gemeente: "De aanvrager heeft gevraagd een avond te mogen proefdraaien zonder exploitatievergunning. Daartegen heeft de gemeente geen bezwaar mits deze 'try-out' beperkt blijft tot 1 avond en de omwonenden hierover van tevoren op de hoogte worden gesteld."
Lees meer