Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
MKB Westland mist groenplan winkelgebieden vrijdag 20 september 2019 17:05

MKB Westland mist groenplan winkelgebieden

MKB Westland voelt zich aan het lijntje gehouden door het college van B en W van Westland. De ondernemersorganisatie is al sinds mei vorig jaar in gesprek met wethouder Snijders over de vergroening van de winkelgebieden in de gemeente, maar een concreet plan blijft uit. Volgens MKB Westland is groen belangrijk voor de leefomgeving en uitstraling van de winkelgebieden, zeker omdat Westland hierin in vergelijking met andere gemeenten ondermaats presteert. Centramanager Marjan Naaktgeboren en toenmalig voorzitter Henk Salome zijn hier al anderhalf jaar over in gesprek, maar zonder resultaat.Afgelopen donderdag kwam toch een reactie, maar dat is niet waarop MKB Westland had gehoopt. Pas in 2023 worden de Oudelandstraat en het Graaf Florisplein in 's-Gravenzande groener gemaakt. "Het plaatsen van bloemen, bomen, planten en struiken kan niet vier jaar vooruit worden geschoven. Westland is er trots op een Greenport te zijn, het kan dan niet zo zijn dat nota bene onze eigen winkelcentra een groene uitstraling missen", zegt voorzitter Shirley Schelkers. Zij roept de politieke partijen in Westland op om actie te ondernemen.Reactie B en WIn een reactie op de publicatie van MKB Westland zegt het college van B en W het belang van vergroening van dorpscentra te onderschrijven. "Zodra een gebied wordt aangepakt, zoeken we hoe we extra groen kunnen aanbrengen. We stellen daarom samen met inwoners centrumplannen op met vergroening als belangrijk onderdeel."Er wordt verder gesteld dat in de tussentijd in enkele dorpscentra gericht extra groen is aangebracht. Gewezen wordt op het Central Park, het Wilhelminaplein en het Havenplein in Naaldwijk en het Marktplein in 's-Gravenzande en ook dat samen met winkeliers in verschillende centra bloembakken zijn geplaatst."Als het gaat om het gezellig en fraaier maken van winkelcentra ligt er overigens ook een rol en een verantwoordelijkheid bij winkeliersverenigingen en met name de zogenaamde Bedrijf Investerings Zones (BIZ)", kaatst het college de bal enigszins terug.
Lees meer
Subsidie aan vijf innovatieve plannen toegewezen dinsdag 17 september 2019 15:03

Subsidie aan vijf innovatieve plannen toegewezen

Aan vijf innovatieve projecten in Westland is door de gemeente financiële steun toegekend. Het gaat om de eerste ronde van de Subsidieregeling Kennis en Innovatie Westland. Er wordt onder meer geld gestoken in het telen van wieren in zeewater, een nieuwe manier van telen zonder daglicht en een trainingstraject van ervaren kwekers voor jonge kwekers en talenten. Het grootste bedrag, 68.000 euro, gaat naar het samenwerkingsverband van Ton Vreugdenhil en Vyverberg Advies voor het plan 'Kennisontwikkeling over innovatief telen zonder daglicht in de sierteelt'. Het betreft een zogeheten technisch recept voor het - beheersbaar en continu - telen van bijzondere knolgewassen in pot.Brinkman Agro heeft 50.000 euro subsidie ontvangen voor 'Waterinnovator'. Dit programma maakt het mogelijk om met telers en producenten nieuwe technologieën in de praktijk te testen. Het gaat hierbij om waterkwaliteit en duurzaam waterbeheer.Telen van wieren in zeewater Koppert Cress en Hollands Tuinbouwadvies helpen de Startup Onderwaterboeren uit Wageningen met 'Telen van wieren in zeewater' voor de toegekende subsidie van 57.000 euro. Met dit project worden sortiment en teeltsysteem voor onderwatergroenten ontwikkeld.Er is 50.000 euro beschikbaar voor 'MoniMenTal', het samenwerkingsverband van Hortitech, InHolland, Kwekerij Wieringermeer, Axia, GreenMango IT services, Microsoft en Lentiz. Het MoniMenTal programma koppelt ervaren kwekers (mentors) aan jonge, net afgestudeerde aankomende kwekers (monitors) en lokale tuinbouwtalenten ofwel managers in de dop (talent). Na een trainingstraject, worden de monitor en het talent naar het gebied uitgezonden, waar zij de kwekerij gaan managen.'Lanceerplatform'Verder is er 25.000 euro uitgetrokken voor een samenwerking van Horti Heroes, Best Fresh Group, Beekenkamp, Royal Brinkman, Kubo, Juva en Priva ten bate van het proefproject 'Startup Challenge en Matchmaking'. Deze proef is bedoeld om een lanceerplatform aan te jagen waar innovatieve bedrijven oplossingen bedenken voor uitdagingen bij gevestigde bedrijven. De regelingMet deze subsidieregeling wil de gemeente Westland kennis- en innovatieontwikkeling met een focus op het Greenportcluster en aandacht voor leefomgeving, welzijn en werkgelegenheid stimuleren. De gemeente stelt bij elke indieningsronde 225.000 euro beschikbaar voor het co-financieren van projecten. Op 1 oktober gaat de tweede ronde van start en deze loopt tot en met 31 oktober. Een onafhankelijke commissie adviseert de gemeente over de ingediende aanvragen. Deze commissie bestaat uit experts afkomstig uit de onderzoeks- en kenniswereld, het bedrijfsleven, de overheid en uit de financiële wereld.
Lees meer
Video Bedrijven in 's-Gravenzande enthousiasmeren jongeren voor techniek donderdag 12 september 2019 12:12

Bedrijven in 's-Gravenzande enthousiasmeren jongeren voor techniek

Voor het tweede jaar op rij wordt deze week in 's-Gravenzande een techniekweek gehouden. Een aantal bedrijven in de Marie Curiestraat opent haar deuren voor ruim in totaal 640 leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs. De bedoeling is om de jongeren enthousiast te maken voor het werk in technische bedrijven. Het motto is: nu zaaien om later te kunnen oogsten. Het gaat om diverse beroepen: van audiotechniek tot watertechniek. Voor de leerlingen is het niet alleen kijken, maar vooral veel doen. Zo moesten kinderen woensdag een baan maken van buizen met allemaal verschillende koppelingen die worden gebruikt in de glastuinbouw. "Die passen maar op één manier op elkaar, weet Glenn Pakvis van A1 Tuinbouwtechniek. "Het is veel puzzelen voor de leerlingen."Om jonge mensen te interesseren, moet je er snel bij zijn, vindt John van Hagen van Therm-Control Buigen. "Soms weten ze nog niet welke keuze ze moeten maken. Daarom dachten wij: als je ze in groep 7 of 8 al kennis laat maken met de techniek, dan krijgen ze een idee wat er allemaal mogelijk is in de techniek."Van Hagen zegt dat het lastig is om goede mensen in de sector te kunnen vinden. "Handjes zijn wel te krijgen vanuit het buitenland, maar wij zoeken juist jongeren die passie hebben, die dingen willen maken. Daar is echt een groot tekort aan."De week heeft resultaat: woensdag kreeg Henk Boerma, eigenaar van HB Techniek, de vraag of één van de leerlingen op de zaterdag aan de slag mag. "Dus daar ga ik contact mee opnemen."Mogelijk zoekt de organisatie volgend jaar aansluiting bij de Dag van de Westlandse Techniek.
Lees meer
Video Beddenspecialist Spijker in Maassluis sluit na 108 jaar woensdag 11 september 2019 13:01

Beddenspecialist Spijker in Maassluis sluit na 108 jaar

Beddenspecialist Spijker in Maassluis sluit na 108 jaar haar deuren. De huidige eigenaar van het familiebedrijf heeft geen opvolgers en de winkel verkopen is niet gelukt. Op de ramen van de zaak zijn sinds kort stickers met 'opheffingsuitverkoop' te vinden. Spijker is ooit begonnen door de opa van de huidige eigenaar Jaap Spijker en later voortgezet door hun kinderen. "De afgelopen veertig jaar hebben wij (Jaap en zijn vrouw Anke, red.) het beheerd. Maar volgend jaar zijn wij beiden 65 en pensioengerechtigd, dus willen wij tijd nemen voor het nietsdoen." De kinderen van Jaap en Anke hebben geen trek om de winkel over te nemen. De één zit in het onderwijs, de ander is piloot.In de afgelopen veertig jaar kende Spijker diverse hoogtepunten, vindt Jaap. Bijvoorbeeld het predicaat Hofleverancier tijdens het 100-jarig bestaan in november 2012. Het was niet gemakkelijk om die titel te mogen voeren. "Maar als je het dan eenmaal hebt, is het wel bijzonder eervol. De toenmalige commissaris van de Koningin Jan Franssen kwam ons dat uitreiken", herinnert Jaap zich. Het is nog niet duidelijk wanneer de winkel definitief sluit, dat wordt later bekend. Het pand maakt naar verwachting plaats voor starterswoningen. "Daarvoor zijn vergunningen aangevraagd bij de gemeente, maar ik heb begrepen dat er wel wat dingen zijn afgewezen omdat de gemeenteraad wil dat de detailhandelsfunctie moet blijven."
Lees meer