Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Economie

Filteren op datum:
        
Tuinbouwplan voor komende tien jaar donderdag 14 maart 2019 19:07

Tuinbouwplan voor komende tien jaar

Vooraanstaande partijen in de tuinbouwwereld hebben samen met de rijksoverheid een plan voor de komende tien jaar opgesteld. Deze 'Nationale Tuinbouwagenda 2019-2030' is donderdagmiddag vastgesteld en mede ondertekend door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat gebeurde tijdens een congres in Berkel en Rodenrijs. De initiatiefnemers willen de internationale concurrentiepositie van de sector versterken en de leidende positie als tuinbouwland én kennisland behouden. Verder willen ze bijdragen aan de doelen van Nederland én de Verenigde Naties op het vlak van voedsel, voedselveiligheid, groene leefomgeving en duurzaamheid. De Nederlandse tuinbouwclusters hebben zich verenigd in Stichting Greenports Nederland en zijn via tien landelijke brancheorganisaties verenigd in Tuinbouw NL. De Nationale Tuinbouwagenda 2019-2030 omvat de volgende zeven prioriteiten: 1. Energie: versneld naar een klimaat-neutrale tuinbouw; 2. Ruimtelijke inrichting: moderniseren en verduurzamen van de inrichting van productiegebieden; 3. Vers-logistiek: uitbreiden van een snel en optimaal benut duurzaam vers-netwerk en het behouden en uitbouwen van markttoegang; 4. Gezonde Planten/Gezonde Mensen: duurzame teelt, gezonde voeding en een groene leefomgeving binnen en buiten; 5. Innovatie: internationaal leidend blijven in kennisontwikkeling en kennistoepassing; 6. Arbeidsmarkt en Onderwijs: voldoende en goed opgeleide mensen voor groene banen op alle niveaus; 7. Internationalisering: marktontwikkeling, Holland branding en Europese samenwerking. AanjaagteamsOm ervoor te zorgen dat prioriteiten daadwerkelijk worden vertaald naar concrete acties worden uit het bedrijfsleven, de brancheorganisaties, de kennisinstellingen en overheden zogeheten transitietafels en aanjaagteams ingesteld. Greenports Nederland vormt de verbindende factor van deze tafels en teams. Jaarlijks wordt er door de aanjaagteams over de voortgang van de acties gerapporteerd aan de overkoepelende GreenBoard. De verschillende transitietafels werken binnen afzienbare tijd voor elk thema en bijbehorende prioriteit een actieplan uit inclusief budgettering en voorstellen voor de dekking van de kosten. De actieplannen worden aan de GreenBoard en de minister van LNV voorgelegd. Na een positief advies van de GreenBoard worden de plannen uitgevoerd.
Lees meer
'Maassluis kringloophoofdstad van onze regio' donderdag 28 februari 2019 14:02

'Maassluis kringloophoofdstad van onze regio'

Tweedehands spullen zijn helemaal hip. Jong en oud weten de weg naar de kringloopwinkels te vinden en expert Danny Post weet waar zij moeten zijn: Maassluis, volgens Post de kringloophoofdstad van onze regio, zo schrijft mediapartner RTV Rijnmond. Er zijn vier kringloopzaken te vinden in Maassluis, en binnenkort opent er een vijfde winkel. Danny Post is daarom fan van de stad. Hij is de man achter de populaire website Go With The Vlo, schrijft een column in de Volkskrant over kringloopgeluk en weet precies de krenten uit de pap te pikken. Danny's favoriete kringloopwinkel in Maassluis is De Kleine Schaal, gelegen aan de Nijverheidsstraat. Eigenaresse Nicolette heeft een neus voor mooie dingen en gezelligheid. Haar zaak heeft ook een belangrijke functie in de buurt. Mensen kopen er voor kleine prijsjes broodnodige huishoudelijke spullen en zijn altijd welkom voor een bakkie en een luisterend oor. Danny vindt deze zaak zo prettig omdat hij er nog verrast kan worden. "Tussen de gewone dingetjes, de Blokker-meuk, kun je zomaar ineens iets heel bijzonders vinden. Het staat allemaal door elkaar. En je kunt er vanuit gaan dat je niet het vel over de neus wordt getrokken qua prijs". Een andere leuke zaak is in het centrum van Maassluis: De Doorsluizer. Gerund door jonge mensen, die er een hippe bedoening van hebben gemaakt. Ook daar kun je koffie drinken, maar dat is meer in een horeca-setting. Met andere woorden: Niet gratis. De Doorsluizer bestaat nog niet zo lang, maar op deze doordeweekse dag is het behoorlijk druk binnen. Er worden bankstellen naar buiten gedragen, en de kunstbloemen vinden gretig aftrek. In de Doorsluizer is de boel wat meer gestyled. Op de afdeling boeken mag je zelf bepalen wat je betaalt voor een boek. Verder is er nog Kringloopwinkel Maassluis en Tussen Cor & Kitsch. In april of mei opent daarnaast nog een vestiging van kringloopwinkel Rataplan in de stad.
Lees meer