Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen: 'Ook naar School'

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: donderdag 16 januari 2020 09:54

Foto: WOS


Hoogbegaafde kinderen vinden het soms moeilijk om te functioneren in een klas van het reguliere onderwijs. Daarom heeft stichting IQ+ een lokaal in de John F. Kennedyschool in ’s-Gravenzande, waar negen dagdelen per week speciale klassen zijn voor de kinderen. De proefperiode van het project liep zo goed, dat het een gift kreeg van Fonds 1818.

"Hoogbegaafdheid is meer dan alleen een hoog intellect", vertelt voorzitter van de stichting Sima de Bruyn. "Kinderen hebben vaak een groot rechtvaardigheidsgevoel, veel autonomie en ze denken buiten de kaders." Daarnaast zijn de kinderen heel gevoelig. "Niet alleen emotioneel, maar in de breedste zin van het woord, dus ook voor structuren en kledinglabels." Stichting IQ+ is een stichting voor hoogbegaafde kinderen en hun ouders en biedt begeleiding en kennis. 


Dit 'anders zijn' kan volgens De Bruyn leiden tot een laag zelfbeeld en zelfs gedragsproblemen. "Dat is vaak het moment dat ouders aan de bel trekken, maar de link met hoogbegaafdheid wordt niet altijd direct gelegd." Sommige kinderen kunnen hierdoor zelfs (tijdelijk) niet meer naar een reguliere school en komen thuis te zitten. 

"In mijn klas leren de kinderen allereerst dat ze niet gek zijn", vertelt Hadewych Simonis, die het klasje begeleidt. "Kinderen kunnen zich alleen voelen als ze bijvoorbeeld merken dat ze op een andere manier denken of last hebben van geluid." Simonis ziet de kinderen groeien. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen en zien ze dat ze niet alleen zijn.  "Het belangrijkste voor mij is dat de kinderen zich welkom voelen, dat ze weten dat ze er mogen zijn."

Succesvol
Vorig schooljaar is Stichting IQ+ begonnen met een proef voor het project 'Ook naar School'. In totaal deden daar negen leerlingen aan mee. "Met trots kunnen wij zeggen dat het met acht van die kinderen weer heel goed gaat, en met de negende zijn we aan het afbouwen", vertelt De Bruyn. 

Fonds 1818 ondersteunt het project. "Voor kinderen die tussen wal en schip dreigen te raken door hoogbegaafdheid is niets geregeld vanuit het onderwijs of de gemeente", zegt Jan Kleyberg van Fonds 1818. Het fonds doneert daarom 1.500 euro per leerling, gebaseerd op 15 leerlingen. "Deze kinderen moeten ook een kans krijgen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Cultuurweb
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS