Archief
Nelleke Arnout

Nelleke Arnout

Eerste zwanen Maeslantkering uitgezet; die van De Houtsnip over een week

De eerste zwanen die afgelopen maand met olie zijn besmeurd door een lekkage in de Botlek zijn zaterdagmorgen weer in de vrije natuur losgelaten. Dat meldt mediapartner RTV Rijnmond.

Het gaat om de eerste 41 van 500 zwanen die de afgelopen weken zijn opgevangen in het noodhospitaal bij de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Het uitzetten gebeurde in het Krammer bij Oude Tonge op Goeree-Overflakkee, en niet in de Waterweg: daar kunnen nog resten van olie gevonden worden, waardoor de zwanen opnieuw last zouden kunnen ervaren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Waterstaat en Infrastructuur), die heeft meegeleefd met de reinigingsoperatie, prees en bedankte de vrijwilligers. "Ik ben blij dat de eerste zwanen nu weer uitvliegen. Diepe buiging voor de vrijwilligers en specialisten."

Zwanen in De Houtsnip

De inmiddels 80 olievrije zwanen die zijn opgevangen bij egel- en vogelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland worden volgende week zaterdag uitgezet. Deze vogels zijn bijna allemaal weer helemaal gezond: de olie is weg, maar de natuurlijke vetlaag is nog niet helemaal hersteld bij sommige. Vrijwilligster Saia Hendrickx: "Wanneer die vetlaag ontbreekt, hebben zwanen een grote kans op longontsteking, en als ze longontsteking hebben is het eigenlijk al gedaan. Daarom gaat een deel van de zwanen komende week voor een laatste keer door de wasstraat."



Waar het uitzetten van De Houtsnip-zwanen gebeurt, is nog niet bekend. Wel weet Hendrickx zeker dat het niet in de Waterweg zal zijn wegens de olieresten die daar nog zijn. Maar dat is op dit moment niet haar grootste zorg: "Ik wil er eigenlijk nog niet aan denken wat er met de dieren gebeurt na het uitzetten. De provincie wil mogelijk jacht op zwanen gaan toestaan, en als ik daar aan denk... Het maakt me zo kwaad en verdrietig. Het is afschuwelijk. Hebben wij die dieren hier eerst met zoveel liefde opgeknapt..."

Verslaggeefster Nelleke Arnout ging langs bij de Houtsnip om een zwaan mee te wassen: