Archief

Eikenprocessierups: nest opzuigen en in de oven

De brandharen zijn microscopisch klein, maar de gevolgen zijn enorm. De eikenprocessierups zorgt in heel Nederland voor veel overlast. Ook in onze regio zijn nesten gesignaleerd, zoals in het Woudse Bos bij de Lotsweg in Den Hoorn.

Brandharen van de rups geven jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Zaak dus om het beestje te bestrijden. Dat doen ze in Den Hoorn met een omgekeerde bladblazer. De aannemer zuigt nesten op en bewaart ze in een bak. Daarna worden de beesten verbrand.

De nesten zitten in een aantal eikenbomen langs het fietspad door het Woudse Bos. Om de bewuste bomen hangen rood-witte linten, zodat de bestrijder weet waar hij aan de slag moet.

"Verder van de paden af hangen geen linten, dus let op waar eiken staan", waarschuwt boswachter Michiel Spek van Staatsbosbeheer. Mensen die onverhoopt toch jeuk hebben, kunnen plakband of tape gebruiken. "Daarmee trek je brandharen weg. Daarna spoelen met water en gebruik verkoelende creme met aloƫ vera." Bij echt heftige klachten zoals kortademigheid kun je het beste een huisarts raadplegen.

Categorieen:
Algemeen