Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Einde hitte in zicht, melkveehouders zijn blij

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: dinsdag 7 augustus 2018 15:16

Foto: Nico van Paassen voor zijn hooischuur


Als de weersverwachting uitkomt, is het na dinsdag gedaan met de hitte. Melkveehouders in de regio zijn daar helemaal niet rouwig om. De graslanden staan er nu geel en dor bij en de koeien geven minder melk.

Het is flink afzien voor de koeien in het weiland. Maar als er gemolken moet worden, komen de dames van boer Nico van Paassen naar zijn heerlijk koele stal aan de Woudseweg in Schipluiden. De temperatuur is hier flink lager dan buiten. "Het hooi ligt hier op zolder en dat isoleert een soort", zegt Van Paassen.

Dat hebben de boerenzwaluwen ook ontdekt. Verspreid in de stal hebben zij twintig nestjes gemaakt. De meeste mannetjes en vrouwtjes zijn al aan hun tweede legsel toe. De koeien lopen nu lekker te grazen in het land, maar als het echt te warm wordt kunnen zij de schaduw opzoeken bij de bomen aan de rand van het weiland.

Hooi bijvoeren
Als de koeien 's middags binnen komen, zijn ze nog warm van de zon. "Dan zet ik wat raampjes en een deur open en is het goed te doen." Omdat er buiten te weinig gras staat, krijgen ze binnen hooi bijgevoerd. Van Paassen boert naar eigen zeggen extensief en heeft dus nog genoeg voorraad van afgelopen jaar liggen. Een aantal collega's is wel al de wintervoorraad begonnen.

De koeien van boer Van Paassen geven ongeveer twintig liter melk per dag. "Bij intensieve boeren geven ze dertig liter melk. Dat is echt topsport", zegt Nico. Deze boeren zijn dan ook gevoeliger voor de warmte. "Bij ons geven ze wel wat minder, maar merk je het effect van de warmte niet zo erg."

Mest uitrijden
Vanwege de extreme hitte deze zomer schiet de overheid de boeren te hulp. Zo mogen zij langer mest uitrijden op de akkers. Daardoor hebben gewassen aan het eind van de zomer wat meer tijd om te groeien. Compensatie is niet aan de orde omdat droogte een verzekerbaar ondernemersrisico is.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Beukers
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS