Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Emotionele verklaring familie vermoorde cafébaas

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 10 januari 2019 17:03

Foto: WOS Media


Nabestaanden van de vermoorde cafébaas uit Maassluis legden donderdag een emotionele verklaring af in de rechtbank. "Waarom heb je dit ons aangedaan?", vraagt zijn weduwe aan de verdachte, een 47-jarige Rijswijker. Daarna krijgt de dochter het woord, in tranen vraagt ze: "Waarom moest je het leven van de kinderen kapot maken?" Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte het slachtoffer gewurgd. Zelf ontkent hij dat. De man houdt vol dat hij bovenop zijn ex-schoonvader is gevallen.

Op 13 maart gaat de café-eigenaar langs bij zijn ex-schoonzoon in de Doelenstraat in Rijswijk. Hij gaat een tv ophalen die zijn moeder heeft nagelaten aan de kleinkinderen. Samen halen ze het ding van de muur in de slaapkamer. De twee raken in discussie over e-mails. Ineens krijgt de Rijswijker tot zijn verrassing twee klappen van het slachtoffer, zegt hij volgens mediapartner Omroep West.

"In een schrikbeweging heb ik hem van mij afgeduwd. Hij viel over het bed, ik verloor mijn evenwicht en viel bovenop hem." De verdachte vertelt dat hij landt op de borstkas van zijn ex-schoonvader. In eerste instantie denkt hij dat de Maassluizer knock-out is. Hij besluit hem te laten liggen, want hij is bang dat hij weer wordt aangevallen en wacht daarom in de woonkamer.

Koud en blauw
Na een kwartier gaat hij weer naar de slaapkamer. Daar ziet hij dat de cafébaas blauw is en koud aanvoelt. "Dit is foute boel dacht ik. De wereld zakte onder mijn voeten weg." De Rijswijker belt niet de politie omdat hij bang is dat ze hem niet zouden geloven. Ook verleent hij geen eerste hulp, terwijl hij dat als beveiliger wel kan.
De verdachte is in paniek en neemt slaappillen. "Het waren er een stuk of zes, of acht. Ik heb er gewoon een paar gepakt en ingenomen, ik werd er suf van", vertelt hij. Terugkijkend op die beslissing begrijpt hij niet waarom hij dat deed. "Het is toch de opa van mijn dochter." Terwijl hij in bed ligt, ligt naast hem op de grond het lichaam van het slachtoffer, kaarsrecht met een arm onder het bed.

Dochter belt politie
Als de dochter merkt dat haar vader wel erg lang wegblijft, waarschuwt ze de politie. Die krijgen een melding van een gijzeling. In eerste instantie is het de buurvrouw die met een reservesleutel naar binnen gaat. Ze keek in alle kamers behalve de badkamer. Aan de wachtende agenten vertelt ze later dat alles in orde is. Ze heeft beide mannen niet gezien. Als de politie later die dag opnieuw naar het huis gaat, vinden ze de verdachte in bed.

Bijna een jaar na het overlijden is er nog geen doodsoorzaak vastgesteld. Na sectie op zijn lichaam is gebleken dat de cafébaas mogelijk overleden is door letsel aan zijn hals. Hij heeft bloedingen en een gebroken tongbeenbot. Dat kan door verwurging komen maar ook door een val.

Andere doodsoorzaak
Een andere doodsoorzaak kan volgens de patholoog-anatoom hartritmestoornissen zijn. Er wordt een hartspierontsteking vastgesteld. Welke doodsoorzaak waarschijnlijker is, kan ze niet vaststellen. Daarom stelt het Openbaar Ministerie aanvullende vragen en kan het proces donderdag niet in een keer afgewerkt worden.

Het verdriet na de dood van de cafébaas is groot, niet alleen bij de nabestaanden maar ook bij de vaste bezoekers van zijn café 't Smitje, bij de sporthal in Maassluis. Er worden bloemen gelegd en een stille tocht georganiseerd.

Een actieve opa
Tijdens de zitting schetst zijn weduwe het beeld van een actieve opa, die altijd voor iedereen klaarstond. Hij hield van golfen, skiën en voetballen met zijn kleinzoon. Het ventje raakt sinds de dood van zijn opa geen bal meer aan. Ook gelooft ze niet dat haar man de eerste klap uitdeelde. "Hij was geen vechtersbaas", zegt ze. "Als je een vent bent zeg je wat je met hem gedaan hebt."

De nabestaanden eisen bijna twee ton van de verdachte, onder meer omdat ze door de dood inkomsten zijn misgelopen.

Geen verklaring
Voor de dood van zijn ex-schoonvader heeft de Rijswijker geen verklaring. Deskundigen stellen vast dat hij daarna geen berouw heeft getoond, dat hij somber is en dat hij na een auto-ongeluk in 2009 afglijdt. Ook het overlijden van zijn moeder, het verlies van zijn baan en de vechtscheiding met zijn ex dragen daaraan bij. Toch heeft zijn psychische toestand niks met de dood te maken, zeggen de deskundigen.

Op 16 april wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Dan zal het OM een straf eisen. Ook zal de patholoog-anatoom ondervraagd worden. Voor die tijd is er nog een tussentijdse zitting, dan wordt beoordeeld of de verdachte nog terecht in voorarrest zit. Die zitting staat gepland voor 4 april.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS