Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Expositie over de Westlandse veilinggeschiedenis

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 22 september 2017 06:46

Foto: Anno nu herinnert de karakteristieke toren nog aan Poeldijkse veiling


Vanaf eind volgende week tot en met 25 februari 2018 wordt in het Westlands Museum in Honselersdijk een tentoonstelling gehouden over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Westlandse veilingen. Bijna elke kern had vroeger een eigen groenteveiling en het Westland kende twee bloemenveilingen.

In vroeger tijd, tot ongeveer het eind van de 19de eeuw, moest de tuinder zijn producten zelf aan de man zien te brengen. Hij verkocht zijn groenten en fruit op de markt, wat de tuinder veel tijd kostte. Ook werden er overeenkomsten gesloten met opkopers. Die gaven de tuinder een financieel voorschot, waardoor ze afhankelijk werden van deze kooplui.

Noord-Holland gaf het voorbeeld

De eerste veiling in Nederland opende in Broek op Langedijk op 29 juli 1887. De tuinders brachten hun producten naar een vaste plaats waar de opkopers stonden te wachten. Op genoemde datum was het aanbod groenten zó laag en de vraag zó groot dat men de groenten ging veilen. Dit beviel goed, omdat er snel een reële, economische prijs gevormd werd, als gevolg van vraag en aanbod. Niet lang na Broek op Langedijk gingen ook Westlandse tuinders veilingen organiseren, veelal in de dorpscafés. De eerste Westlandse veiling was in 's-Gravenzande, in De Spaansche Vloot. De tuinders voerden hun producten in kleine hoeveelheden aan in het café, waar ze werden uitgestald op de stamtafel of het biljart. Zo ging het ook in de andere plaatsen. Al deze plaatselijke veilingen werkten als afdelingen samen in de Vereniging Westland.

Rol uitgespeeld
Vanaf 1889 ontstonden er op die manier in het Westland twaalf groenteveilingen en twee bloemenveilingen. In Loosduinen en Delft waren ook veilingen, maar die zijn nooit lid geworden van de Vereniging en later Bond Westland; zij waren onderdeel van de 'Kring'. Zij gingen pas samen verder met de Westlandse veilingen na de veilingfusies die vanaf 1970 plaatsvonden. In het laatste decennium van de vorige eeuw verloren de groenteveilingen hun bestaansrecht en verenigden tuinders zich in telersverenigingen, zoals Harvest House en Door. Ook bij bloemenveiling Royal FloraHolland is de rol van de fysieke klok (bijna) uitgespeeld. Dat betekent dat na 128 jaar het veilen ten einde is gekomen in het Westland.

In de tentoonstelling wordt door middel van historische foto's een overzicht gegeven van het ontstaan van alle Westlandse veilingen. Verder zijn er allerlei voorwerpen en archiefstukken te zien. Er worden filmbeelden van de veilingen vertoond, die in de vorm van een compilatie te zien zijn op een groot beeldscherm.

De expositie is dagelijks te bezichtigen, van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen en officiële feestdagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie op www.westlandsmuseum.nl.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS