Archief

Feest bij vogelopvang in Hoek van Holland

Vogel- en egelzorgcentrum De Houtsnip in Hoek van Holland bestaat dit jaar 35 jaar. Dat jubileum wordt deze zondag gevierd tijdens de jaarlijkse open dag. Naast het jubileum van de stichting, wordt ook een ander jubileum gevierd. Dit jaar is er namelijk 50 jaar vogelopvang in het dorp. Aard Langenberg, bestuurslid van de opvang, schreef er een boek over.

In het boek wordt de geschiedenis van zowel de opvang voor vogels als De Houtsnip beschreven. Zo begon de oprichter van De Houtsnip, Piet Rensen, 37 jaar geleden al met het opvangen van vogels in zijn eigen huis. "Maar toen er zoveel vogels kwamen dat ze in de slaapkamer moesten, vond zijn vrouw het te ver gaan", aldus een lachende Langenberg.

Naast het ontstaan van de opvang komen ook gebeurtenissen aan het licht die grote invloed hebben gehad op de stichting. Zo kwamen er na de scheepsramp van tanker Erika aan de Franse kust enorm veel met olie besmeurde vogels binnen in Hoek van Holland. Veel vogels hebben het toen niet gered.

Maar er gebeuren ook genoeg mooie dingen bij de opvang. Langenberg vertelt over een van de keren dat twee zwanen in de opvang verliefd werden op elkaar. Later, toen ze uitgezet waren, kreeg De Houtsnip beelden van een nest met zes jongen van diezelfde zwanen. "Dat zijn voor een ander misschien kleine dingen, maar voor ons zijn dat grandioze gebeurtenissen."

Het boek is nog niet te verkrijgen. Langenberg hoopt via crowdfunding het boek voor een zo laag mogelijke kostprijs te produceren. Met de opbrengst van het boek wil de stichting de kosten van het jubileumjaar dekken.