Archief
Bas Booister

Bas Booister

Financieel perspectief van Maassluis weinig rooskleurig

De gemeente Maassluis moet in de komende jaren flink bezuinigen om een sluitende meerjarenbegroting te kunnen laten zien. Vooral de oplopende tekorten op het terrein van de Wmo, onzekere kosten voor jeugdhulp en een overschrijding op de post leerlingenvervoer zorgen ervoor dat de gemeente kritisch naar de inkomsten en uitgaven moet kijken.

Ook bepaalde inkomstenbronnen drogen (deels) op. Zo is de verwachting dat er minder bouwleges geïnd kunnen worden vanwege invoering van de Omgevingswet. En nog onzeker is of Maassluis in de toekomst nog wel een vergoeding aan netwerkbeheerder Stedin kan vragen als de precariobelasting voor nutsbedrijven per 2022 wordt opgeheven.

Zoals het er nu uitziet heeft Maassluis in 2024 een tekort van 1,7 miljoen euro, terwijl vorig jaar nog uit werd gegaan van een positief saldo na 2023. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de eerder ingeboekte bezuinigingen, oplopend tot 520.000 euro in 2024, door te zetten. De gemeenteraad vroeg vorig jaar door middel van een motie om een heroverweging daarvan, omdat de cijfers er toen veel positiever uitzagen. Inmiddels is dat dus niet meer het geval. Heroverweging is daarmee volgens het college niet langer een reële optie.

Categorieen:
Maassluis Politiek