Archief

Fluittoon bij Hart van 's-Gravenzande komt door spleten in hekwerk

De fluittoon die al sinds de oplevering van winkelcentrum Hart van 's-Gravenzande in de zomer van 2017 is te horen, wordt veroorzaakt door de hekwerken op de gallerijen en balkons van de nieuwbouw daar. Dit concludeert onderzoeksbureau Peutz na analyse van de logboeken die diverse bewoners eind vorig jaar hebben bijgehouden en metingen die Peutz begin dit jaar zelf heeft verricht. Het bureau meent dat het afdichten van de openingen tussen de hekwerkdelen de fluittoon kan tegengaan.

Aanvankelijk werd gedacht dat de lamellenconstructie van de hekken de oorzaak was van de overlast, maar onderzoek van projectontwikkelaar BPD leverde niets op. Peutz denkt nu dat de openingen en spleten tussen de hekdelen zorgt voor het ontstaan van de fluittonen. Bij sommige windstoten gaat het daarmee gepaard gaand geluid over in een fluittoon, dat past bij de willekeurigheid waarmee bij een juiste wijze van aanblazen van een holte een toon ontstaat, zoals bij een flesje waar je overheen blaast.

Het bureau denkt goed te zitten, want toen bij wijze van proef de bovenkant van een hek werd dichtgetaped, was er sprake van een geringere fluittoon. Toch wil Peutz niet met zekerheid zeggen dat afdichten van de holtes en spleten het probleem helemaal oplost. "Een ruimere steekproef van dichtzetten van openingen/spleten kan hieromtrent (meer) uitsluitsel geven."

Wethouder Gardien gaat nu met de bewoners om te tafel om te kijken of die bereid zijn mee te werken aan deze oplossing.

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen