Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Focus bij Midden-Delfland op groen en recreatie

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: donderdag 15 augustus 2019 19:00

Foto: WOS Media


Sjaak van der Tak en Arnoud Rodenburg waren vijftien jaar geleden de eerste burgemeesters van Westland en Midden-Delfland. Van der Tak heeft het stokje inmiddels overgedragen aan Bouke Arends. Rodenburg is nog steeds burgemeester, en daarmee de langstzittende in onze regio.

Na vijftien jaar in de politiek gewerkt te hebben bij deelgemeente Rotterdam-Overschie, was het voor hem een goede stap om een landelijk gebied te besturen. "Als je vijftien jaar in de stad hebt gewerkt, en je hebt veel stedelijke problematiek gezien, is het tijd om landelijk gebied in te gaan en dan ligt Midden-Delfland vlakbij."

Na de scheiding tussen glas in Westland en gras in Midden-Delfland stonden de gemeenten voor nieuwe uitdagingen. In Midden-Delfland was dat onder andere het groen en open houden van het landschap. "We hadden nog heel wat oude kassen in Midden-Delfland, die zijn inmiddels weg en hebben ruimte gemaakt voor groen." Daarnaast is er ook veel aandacht besteed aan recreatie in het natuurgebied met onder andere bed & breakfasts en fietsarrangementen.

In 2008 werd Midden-Delfland een cittaslowgemeente. Dat houdt in de kwaliteit van leven wordt gewaarborgd en verbeterd. Hier draagt de gemeente aan bij, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligers die zich inzetten voor onder andere groenvoorzieningen en cultuurhistorie. Rodenburg denkt dat Westland ook wel kenmerken heeft van een cittaslowgemeente: "Westland heeft dezelfde soort kernen, met mensen die hard werken om het dorp mooi te houden." Het bewustzijn daarvan past wel bij het gedachtegoed van een zogeheten 'langzame stad'. "Maar, de cittaslowgemeenten hebben allemaal maximaal 50.000 inwoners, dus op dat vlak gaat Westland ons niet nadoen."

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, 15 jaar geleden. Volgende week begint de themaweek over bijzondere sporten en sporters in de regio.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS