Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Fout in geveltekst op zeemanshuis, of toch niet?

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: dinsdag 12 juni 2018 11:19

Foto: Ronald Wagenaar


Er wordt hard gewerkt aan de renovatie van het pand aan de Wip in Maassluis dat in het verleden dienst deed als zeemanshuis. De gevel is helemaal wit gemaakt en in grote zwarte letters staat er: TE HUIS VOOR ZEELIEDEN. Oplettende burgers op sociale media stellen dat er ten onrechte een spatie zit tussen TE en HUIS. Maar dat ligt genuanceerder...

De originele tekst is namelijk ook TE HUIS VOOR ZEELIEDEN, zo blijkt uit een foto van de Historische Vereniging Maassluis (HVM). Het Zeemanshuis is in 1902 in gebruik genomen als overnachtingsadres voor zeelieden uit andere plaatsen die er de nacht moesten doorbrengen.

Een overnachting kostte er toen 40 cent (inclusief een kopje koffie), terwijl een losse kop koffie 5 cent kostte. De HVM heeft eerder al voor de rubriek Streekhistorie uitgerekend hoeveel een overnachting zou hebben gekost in vergelijking met ons huidige prijspeil: "Dan zou je er tegenwoordig voor nog geen 20 euro kunnen slapen."

Later heeft het tehuis ook een café-functie gekregen en werd het gebruikt voor de opvang van mensen die last hadden van de watersnood in 1953. Toen het Tehuis voor Zeelieden werd opgeheven, heeft het gebouw dienstgedaan als hotel/restaurant.

In de afgelopen jaren hebben er arbeidsmigranten gewoond en is het pand sterk in verval geraakt. Ondernemer Gerrit Malipaard laat het opknappen, zo veel mogelijk zoals het origineel (dus ook met de extra spatie), zodat er binnenkort plek is voor zo'n 24 arbeidsmigranten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS