Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Fracties SP en PvdD verbolgen over 'overdadige' gaswinning

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: vrijdag 11 augustus 2017 14:13

Foto: Omroep West


Zowel de Zuid-Hollandse fractie van de SP als die van de Partij voor de Dieren zijn verbijsterd over de 'overdadige' gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Westland. De partijen hebben dan ook vragen gesteld aan het provinciebestuur. Eerder deze week liet het Staatstoezicht op de Mijnen weten dat de NAM in Maasdijk en Monster te veel gas uit de grond heeft gehaald.

Naast vragen aan het provinciebestuur, stelt de SP ook vragen over het voorval in de Tweede Kamer. "Het is absurd dat de NAM zo omspringt met de veiligheid van de inwoners. Zelfs na alle ellende door de gaswinning in Groningen zet dit bedrijf de veiligheid nog steeds niet voorop. Er moet worden ingegrepen," aldus SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

De socialisten willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, welke veiligheidsrisico’s hierdoor zijn ontstaan en of de NAM en andere gaswinners zich elders in het land wel aan de wet houden. "Wat ons betreft krijgt de NAM sancties en niet een nieuwe vergunning waarmee deze illegale winning gelegaliseerd zou worden," aldus de SP.

De Partij voor de Dieren stelt goeddeels de zelfde vragen, maar dan alleen aan het provinciebestuur. Volgens Statenlid Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren is de gebeurtenis onaanvaardbaar: "De NAM moet haar verantwoordelijkheid nemen en niet uit winstbejag de veiligheid van mensen in gevaar brengen. Bovendien moet er strenger toezicht komen op de gaswinning."

Geen Groningse toestanden
Overigens is de vraag over de veiligheid, die door beide partijen wordt gesteld, al zo goed als beantwoord door het Staatstoezicht op de Mijnen. De toezichthouder stelt dat de bevolking in de regio van de aardgaslocaties geen acuut gevaar hebben gelopen. "In dat geval hadden we de kraan direct dicht laten draaien," aldus een woordvoerder van SodM, die bevestigt dat Groningse toestanden hier niet aan de orde zijn.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS