Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gaat herstel van oudste boerderij in Westland laatste fase in?

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: woensdag 17 april 2019 14:19


Al tien jaar hangt om de oudste boerderij van Westland een wit zeil. Gaat dat zeil er in de zomer af en kan dan eindelijk begonnen worden met het laatste herstel van de Vlietwoning? De achterliggende stichting denkt van wel.

De boerderij aan de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk, pal naast fietsbrug De Snelbinder, brandde in 2009 grotendeels uit. Kortsluiting blijkt de oorzaak en de Vlietwoning raakte zwaar beschadigd. Toen had het Westlands Schaatsmuseum er een onderkomen. 

Er verstrijken jaren en jaren. De stal wordt dankzij de brandverzekering in oude luister hersteld en er komen plannen voor renovatie van het oudste gedeelte van de Vlietwoning: het voorhuis. Het enige dat nog ontbreekt: geld. 

In mei komt de provincie Zuid-Holland met langverwacht uitsluitsel over een aangevraagde subsidie. Als het geld binnen is, kan een lening worden aangevraagd bij het Restauratiefonds. "Zodat we in juni of juli van start kunnen met de restauratiewerkzaamheden van het voorhuis", zegt architect Maarten Groenenweg. Hij hoopt de boerderij in het najaar wind- en waterdicht te hebben. 

Begin volgend jaar moet het werk af zijn. Het zou voor bewoonster Gré Ruigrok het einde betekenen van jarenlange onzekerheid. Verschillende factoren zorgen ervoor dat restauratieplannen niet of later kunnen beginnen. "Je wordt het een keer zat", zegt ze woensdag. "Als ik dit van tevoren had geweten, had ik er een punt achter gezet."

Uiteindelijk moet de boerderij uit 1436 weer geld opleveren. Daarvoor is een exploitatieplan gemaakt. De stichting wil tentoonstellingen organiseren, scholen uitnodigen voor rondleidingen, fungeren als pleisterplaats voor fiets en wandelaars en de boerderij verhuren aan zelfstandigen als een fysiotherapeut.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS