Archief

Gedoe rond vlaggen voor gemeentehuis Westland

Het hijsen van de Nederlandse én de Westlandse vlag voor het gemeentehuis in Naaldwijk, dat was vorig al de wens van LPF Westland. Maar sinds het besluit in december vorig jaar is de vlaggenmast nog steeds 'leeg'.

LPF Westland diende al in december vorig jaar een motie in om de twee vlaggen voor het gemeentehuis aan de Verdilaan in top te hijsen. Daar was een meerderheid van de gemeenteraad het mee eens, maar LPF-fractieleider Dave van der Meer zegt onlangs van de gemeente te hebben gehoord, dat bij het hijsen van de Nederlandse én de Westlandse vlag ook de Europese vlag moet worden gehesen. En laat uitgerekend de LPF weinig met 'Brussel' van doen hebben...

Bovendien moeten er veel kosten worden gemaakt. "Een ambtenaar moet elke ochtend de vlag hijsen en voor het donker neerhalen. Dat kost duizenden euro's op jaarbasis. Lachwekkend", aldus Van der Meer. Hij wacht daarom op een verdere uitwerking van de motie. Loopt de zaak vast, dan dient hij in december een nieuwe motie in: voor een vlag ín de raadzaal.

Bij het gemeentehuis staan drie masten. Er is dus naast de Nederlandse en Westlandse vlag plek voor een derde. Desgevraagd laat een woordvoerder van de gemeente weten dat er een ambtelijk advies ligt om dan te kiezen voor de Europese vlag. Een verplichting is dat niet, de gemeenteraad kan bijvoorbeeld kiezen voor de provinciale vlag. Overigens mogen de vlaggen ook 's nachts blijven hangen. Voorwaarde is wel dat ze verlicht worden, want de kleuren van de vlag moet steeds duidelijk zichtbaar zijn.



Het oorspronkelijke voorstel van (toen nog oppositiepartij) LPF ging overigens uit van een vlag in de raadzaal, maar toen was er niet genoeg steun. Dave van der Meer denkt dat de gemeenteraadsverkiezingen van een paar maanden later daarmee te maken hadden. "Het werd ons toen niet gegund." Sinds de verkieizingen maakt de LPF onderdeel uit van de coalitie.