Archief
Gerard van der Wees

Gerard van der Wees

Geen grote bezuinigingen voor Maassluis op komst

Geen grote bezuinigingen in Maassluis in de komende jaren. Althans, dat verwacht wethouder van financiën Gerard van der Wees. Wel introduceert hij toeristenbelasting en gaat de OZB jaarlijks met een procent omhoog (bovenop de inflatie) en zijn er nog open eindjes als het gaat om de bekostiging van de vernieuwing van de sportzaal aan de Haydnlaan.

De gemeente Maassluis gaat de komende jaren de min in. In totaal moet er een greep van 2,7 miljoen euro uit de algemene reserve gedaan worden om de begroting tot 2023 sluitend te krijgen. Vanaf dat jaar zou de gemeente dan weer groene cijfers moeten schrijven, blijkt uit de vrijdag gepresenteerde Kadernota. Ook Maassluis heeft te maken met oplopende kosten voor de jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Maar de in het coalitieakkoord beschreven investeringen in onder meer onderwijs, stadspromotie, een nieuwe sportzaal aan de Sportlaan en een vernieuwde Olympiahal blijven overeind. En daar is het college van burgemeester en wethouders erg tevreden over. In de komende jaren verwacht de gemeente meer woningen te bouwen, 175 per jaar, tegenover zo'n 110 nu. Dat moet wat extra geld opleveren. Bovendien denkt het college dat de landelijke overheid in de komende jaren met extra geld over de brug komt.

Bouwdorp

Toch is er op de korte termijn een slachtoffer van de gepresenteerde plannen van B en W. Het jaarlijkse kinderfestijn Bouwdorp-Oost moet stoppen en samengaan met Bouwdorp Wilgenrijk. Volgens wethouder Van der Wees komen er nu te weinig kinderen om de twee bouwdorpen open te houden en dus is het kostenefficiënter om ze te bundelen.

De komende weken hebben gemeenteraadsleden de tijd om het document van het college door te nemen en er een mening over te vormen. In juni wordt er dan over gesproken in een commissievergadering en in juli wordt de kadernota na waarschijnlijk twee raadsvergaderingen vastgesteld. Dit is overigens voor het eerst, voorheen werd de kadernota namelijk niet in stemming gebracht.

Categorieen:
Maassluis Politiek