Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gemeente vindt rechtszaak Kwekers in de Kunst voorbarig

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 4 juli 2018 12:47

Foto: Dennis van Schie


Een gang naar de rechter door Kwekers in de Kunst over het intrekken van een subsidie komt volgens de gemeente Westland te vroeg. Er lopen immers nog bezwaarprocedures, zo werd woensdagochtend namens de gemeente betoogd bij de Haagse rechtbank, zo meldt mediapartner Omroep West.

Cultuurorganisatie Kwekers in de Kunst ziet dat heel anders. Volgens haar is er geen bewegingsruimte bij de gemeente en verschuilt het college zich achter de motie van de gemeenteraad om een verstrekt voorschot van 40.000 euro terug te betalen.

Kwekers in de Kunst weigert dat voorschot terug te geven en eist de resterende 60.000 euro op die was toegezegd door voormalig burgemeester Sjaak van der Tak.

Op eigen houtje
Van der Tak beloofde vlak voor zijn vertrek in totaal een ton subsidie aan de Kwekers. Voor dit geld zou de cultuurinstelling een optreden verzorgen bij de opening van het World Horti Center, begin maart. Maar Van der Tak bleek de belofte gedaan te hebben zonder dat de wethouders hiervan op de hoogte waren.

Omdat Van der Tak de toezegging in een e-mail had gezet, konden de wethouders niet anders dan formeel instemmen met het toekennen van de ton subsidie aan de Kwekers. Na dit collegebesluit werd direct een voorschot van 40.000 euro overgemaakt.

'Not amused'
De gemeenteraad was 'not amused' over deze gang van zaken, want ook de raad wist niets van de toezegging. Waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne concludeerde na onderzoek dat de gemeenteraad in dit dossier buitenspel was gezet. Bovendien bestempelde zij het overmaken van de 40.000 euro als een 'onrechtmatige betaling'. De gemeenteraad besloot daarop begin november in een motie dat er een streep gezet zou worden door de toegezegde ton subsidie. Ook eiste de raad het voorschot terug.

Volgens de advocaat van het kunstenaarscollectief was het gesprek dat Kwekers in de Kunst had over een oplossing van het subsidieprobleem 'heel naar' voor de kunstenaars. "Het ging helemaal niet om een oplossing: de gegeven veertig mille moet terug en naar de resterende 60.000 euro kunnen ze fluiten. Er viel alleen te praten over een onkostenvergoeding", aldus die advocaat.

Over zes weken doet de rechter uitspraak in deze zaak.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS