Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gemeente Westland laat misstanden arbeidsmigranten onderzoeken

Door: Ismael de Bruijn

Gepubliceerd op: vrijdag 9 augustus 2019 12:44

Foto: Willekeurige werknemer om de situatie te schetsen


De gemeente Westland heeft onderzoeksbureau Lexilu.work opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de aard en omvang van de uitbuiting van arbeidsmigranten. Ook moet er meer zicht komen op misstanden in de huisvesting van deze migranten.

Uit eerder onderzoek naar arbeidsuitbuiting van migranten in Westland uit 2017 kwam naar voren dat de gemeente hier te weinig van weet. Een andere conclusie was dat er in Westland zogenoemde 'gelegenheidsstructuren' aanwezig zijn voor arbeidsuitbuiting, aldus de gemeente.

Om meer inzicht te krijgen in dit soort uitbuiting komt er dus nu een nieuw onderzoek. Daarbij wordt voor een deel informatie verzameld uit publieke bronnen, zoals websites, fora en sociale media. Ook komt er een veldonderzoek, waarbij het bureau een enquête afneemt onder arbeidsmigranten zelf. Deze enquête zal op verschillende locaties binnen en buiten de gemeente worden gehouden, zoals in Poolse supermarkten, kerken en op andere plekken waar voornamelijk Polen elkaar ontmoeten.

Daarnaast gaat de gemeente ook tuinders benaderen met het verzoek om aan het onderzoek mee te doen. De migranten die daar werken worden op hun werklocatie geïnterviewd. Voorwaarde is wel dat dit een veilige plek is en dat de desbetreffende personen niet van buitenaf kunnen worden beïnvloed, stelt de gemeente. Tuinders die aan dit onderzoek willen meedoen, kunnen zich ook zelf aanmelden, zo meldt Glastuinbouw Nederland. Dat kan nog tot en met 15 augustus aanstaande. Uit alle geïnteresseerden zouden uiteindelijk twintig tuinders voor het onderzoek geselecteerd worden, aldus Glastuinbouw Nederland.

Van het onderzoek wordt een rapportage gemaakt die meer zicht zou moeten geven op de aard en omvang van de uitbuiting van arbeidsmigranten in Westland, schrijft de gemeente. De onderzoekers zullen hun resultaten na afloop van het onderzoek in het college van burgemeester en wethouders presenteren. Vervolgens wil de gemeente dit probleem gerichter gaan aanpakken.

Verder is het de bedoeling dat de gemeente middels dit onderzoek meer zicht krijgt op de omliggende gemeenten waarin de migranten gehuisvest worden. Westland zal die gemeenten ook benaderen om mee te denken over een aanpak van misstanden in de huisvesting van arbeidsmigranten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS