Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gemeente Westland: 'UWV wilde onze verbeteringen tegen WW-fraude Polen niet'

Door: Nelleke Arnout

Gepubliceerd op: vrijdag 12 oktober 2018 10:37


De gemeente Westland heeft meerdere keren geprobeerd fouten in de registratie van werklozen te verbeteren, samen met het UWV. Maar die pogingen werden telkens door het UWV afgewezen. Dat schrijft wethouder Karin Zwinkels (CDA) in antwoord op schriftelijke vragen van de ChristenUnie-SGP-fractie.

Het gaat daarbij vooral om de verblijfsadressen van arbeidsmigranten die staan ingeschreven in de Registratie Niet-ingezetenen, schrijft mediapartner Omroep West op zijn site. Ze gebruiken valse handtekeningen, nepsollicitaties en adresfraude om duizenden euro's aan uitkering te innen, terwijl ze ondertussen in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren. Tussenpersonen en bemiddelingsbureautjes leveren gegevens, adressen en bonnetjes. Het UWV heeft die nauwelijks gecontroleerd. Uit de beantwoording van wethouder Zwinkels blijkt dat het UWV die controle zelfs heeft tegengehouden.

Samen met Den Haag en Rotterdam
"De gemeente heeft wel samen met de gemeenten Den Haag en Rotterdam meerdere keren geprobeerd om het UWV te betrekken bij verbetering van persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen," schrijft wethouder Zwinkels. "Inclusief verblijfsadres van arbeidsmigranten die in de Registratie Niet-ingezetenen staan ingeschreven. Ondanks de steun van het ministerie van BZK en het ministerie van SZW voor de gemeentelijke pilot, werd de pilot door het UWV afgewezen."

Volgens Zwinkels is de kans dat Westlandse Polen fraude konden plegen klein omdat 'de adreskwaliteit van arbeidsmigranten in de gemeente Westland beter [is] dan in andere gemeenten.' De meeste arbeidsmigranten die in Westland wonen staan ingeschreven als ingezetene. Bovendien zorgt deze 'Westlandse methode' dat 'werkgevers/huisvesters' het doorgeven wanneer de Polen verhuizen.

Extern onderzoek naar de cultuur
Volgens verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken komt er een extern onderzoek naar de cultuur binnen het UWV en de risico's op misbruik en fraude. Dat zei de minister donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Vreemde ogen gaan het UWV hierop doorlichten," aldus de bewindsman.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS