Archief
Signbiblio

Signbiblio

Gemeenten in hoger beroep tegen vonnis inkoop jeugdhulp

De tien gemeenten die in de regio Haaglanden samenwerken bij de inkoop van jeugdhulp, gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank dat hen opdraagt hogere tarieven te hanteren. Ze doen dat via een spoedappèl, waardoor de beroepsprocedure versneld wordt behandeld door het gerechtshof. Niet alleen vinden de gemeenten het vonnis op onderdelen onjuist, ook zijn ze bang dat er tariefdiscussies blijven bestaan.

Dit blijkt uit een brief van het college van B en W van Midden-Delfland, één van de betrokken gemeenten, aan de gemeenteraad. De gemeenten zeggen er met de zorgaanbieders wel te willen uitkomen en ervoor te willen zorgen dat de zorg voor jeugdigen en gezinnen per 1 januari aanstaande is gewaarborgd. "Het doel is dat lopende jeugdhulptrajecten en nieuwe aanvragen zonder belemmering kunnen worden uitgevoerd en ingediend. (...) Ook wordt het door de rechter geadviseerde bemiddelingstraject gestart over de tarieven."

Volgens de gemeenten worden de mogelijkheden voor gemeenten tot kostenbeheersing in de jeugdzorg en het terugdringen van de tekorten door het vonnis, dat overigens geen tarieven oplegt maar wel opdraagt daarover in overleg te gaan, mogelijk beperkt. Weliswaar komt er meer geld van de rijksoverheid voor de jeugdzorg naar te gemeenten, maar dat is volgens hen bij lange na niet voldoende om de acute problemen op te lossen.