Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Gemeenteraad Westland wil zes jaar verder met Van der Tak

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: dinsdag 12 april 2016 22:09

Foto: Dennis van Schie


Als het aan de gemeenteraad van Westland ligt, blijft Sjaak van der Tak tot september 2022 burgemeester. De stemming daarover leverde 25 stemmen vóór en 12 tegen op (twee raadsleden waren afwezig).  LPF en Westland Verstandig hadden liever een nieuwe burgemeester gewild, verklaarden de partijen na afloop.

De aanbeveling voor een derde termijn van zes jaar voor Van der Tak zal via de commissaris van de Koning worden gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken. Deze doet vervolgens een voordracht bij Koning Willem-Alexander, die formeel voor de benoeming tekent.

Lastige dossiers
In zijn nieuwe termijn wil Van der Tak vaker een bemiddelende rol gaan spelen in lastige dossiers, zo kondigde hij aan in een toespraak. Hij vertelde dat hij dit onlangs al heeft gedaan door contact te zoeken met de indiener van het enige bezwaarschrift tegen de bouw van de nieuwe supermarkt in Kwintsheul. Van der Tak gaat daarom zijn werkweek iets anders indelen. Daarin staat voortaan op woensdag de burger centraal. "Die koffiebezoeken waren niet eenmalig; niet voor de bühne."

'Al het glas onder paraplu Westland'
Bij het aantreden van een nieuwe regering verwacht Van der Tak, dat schaalvergroting van gemeenten opnieuw aan de orde zal komen. Hij zal er dan voor strijden, dat al het 'glas' onder de paraplu van de gemeente Westland komt. Van der Tak filosofeerde al over onderhandelingen met de gemeenten Midden-Delfland en Rotterdam (met het oog op Hoek van Holland) om de glastuinbouwgebieden van die gemeentes over te dragen aan Westland.

Stichting Leergeld
Van der Tak wil ook meer gaan bouwen op mensen in en uit de samenleving. Hij noemde als voorbeeld de Stichting Leergeld, gedragen door mensen die "een toonbeeld van Westlands leiderschap zijn" en voor andere mensen een extra steun in de rug kunnen zijn. "Laten we hen de ruimte geven om die stap te kunnen zetten." Verder zet hij in op allerlei vormen van democratische participatie, zoals sociale media, Burgernet, Whatsapp-groepen, het burgerpanel en burgerinitiatieven.

Westland Verstandig
Voordat Van der Tak zijn toespraak kon houden, vroeg fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig het woord. Na het uitspreken van een felicitatie sprak Duijsens de hoop uit, dat Van der Tak in zijn nieuwe periode "meer boven de partijen in en buiten de raad gaat staan". Ook hoopt Duijsens dat Van der Tak in die periode "niet de brave raadsleden beloont en de niet-brave dwarsboomt".


Van der Tak zou later zeggen, dat hij "paal en perk wil stellen aan het op de man spelen in de gemeenteraadsvergaderingen".


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS