Archief
WOS Media

WOS Media

Geuronderzoek beslissend voor toekomst bedrijf aan Industriestraat

De gemeente Westland hoopt op korte termijn klaarheid te kunnen scheppen in de vergunningaanvraag van groente- en fruitverwerkingsbedrijf GFT Solutions aan de Industriestraat in Naaldwijk. De beoordeling van deze aanvraag wordt gedaan in overleg met de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), zo laat wethouder Leen Snijders weten in antwoord op vragen van de VVD-fractie.

De VVD vroeg zich medio september af waarom de gemeente Westland niet al veel eerder stappen had ondernomen om het bedrijf te sluiten wegens geuroverlast. In zijn antwoord stelt Snijders - die pas sinds mei dit jaar wethouder is - dat er vanaf medio 2017 klachten ontvangen zijn inzake geuroverlast. Naar aanleiding hiervan is de formele situatie rond de vestiging in samenwerking met de ODH onderzocht. Geconstateerd werd dat het bedrijf daar in strijd met het geldende bestemmingsplan 'De Hoge Woerd' is gevestigd.



Volgens het bestemmingsplan is op het perceel bedrijvigheid toegestaan behorend tot milieucategorie 3.2. Bedrijven moetens volgens deze richtlijn een afstand van 100 meter in acht nemen tot milieugevoelige objecten zoals woningen. Voor GFT Solutions geldt dat voor de omgeving bepalend is de geur van activiteiten. Het bedrijf heeft daarom een specifiek geuronderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek (uit februari dit jaar) is ter beoordeling voorgelegd aan de ODH.

De ODH concludeerde dat het bedrijf, gezien de activiteiten, diende te beschikken over een omgevingsvergunning voor milieu en dat de activiteiten diende te worden beƫindigd per 28 augustus, tenzij een milieuvergunning zou worden aangevraagd. Op 20 augustus heeft het bedrijf daadwerkelijk een vergunning aangevraagd. Deze aanvraag is echter op 21 september ingetrokken. Vervolgens is een dag later een nieuwe aanvraag ingediend voor "het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening" gecombineerd met een aanvraag milieuvergunning. De afhandeling van deze aanvraag verloopt via de ODH.

Tegen WOS Media heeft het bedrijf toegegeven dat er in de afgelopen maanden door het warme zomerweer stankoverlast is geweest en dat er meer vliegen waren dan gebruikelijk. Maar volgens GFT Solutions was dat slechts een incident en is er bij normale omstandigheden geen sprake van overlast.

Het Naaldwijkse bedrijf heeft zelf maatregelen genomen om mogelijke overlast tegen te gaan. Zo hebben ze de deuren gesloten, de bedrijfsruimten ontruimd en gereinigd, de vloer opnieuw gecoat en een vliegenbestrijder om hulp gevraagd. Daarna zijn de bedrijfsactiviteiten in beperkte mate hervat, wat voor een afname van de klachten heeft gezorgd.

Het is nu wachten op de uitkomst van de vergunningaanvraag.