Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Geuzenpenning voor Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: donderdag 16 januari 2020 15:09

Foto: Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar Alejandro Solalinde Guerra


De Geuzenpenning gaat dit jaar naar de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA. Dat heeft de stichting van de penning donderdag bekend gemaakt. De ACPRA (Saudi Civil and Political Rights Association) is een van de weinige onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Saoedi-Arabië. De onderscheiding wordt dit jaar op 13 maart uitgereikt in de Grote Kerk in Vlaardingen.

Sinds de oprichting in 2009 probeert de organisatie hervormingen door te voeren in Saoedi-Arabië, maar wel tegen een zware prijs. De oprichters en leden zitten al jaren in de gevangenis, zonder uitzicht op vrijlating. De organisatie is vanaf 2013 verboden verklaard door de Saoedische rechter.

Omdat de leden van ACPRA in de gevangenis zitten, wordt de onderscheiding in ontvangst genomen door Yahya Assiri, van mensenrechtenorganisatie ALQST (gerechtigheid in het Arabisch). Dit is een mensenrechtenorganisatie in Londen, die zich richt op Saoedi-Arabië.

De Geuzenpenning wordt sinds 1987 toegekend aan hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten om hen eer te bewijzen en te steunen. De Stichting Geuzenpenning is opgericht door voormalige Nederlandse verzetsstrijders die actief waren in de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk rond Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam. Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar de Mexicaanse priester Alejandro Solalinde Guerra.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS